IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Индустриален холдинг България" със 106% ръст на консолидираната печалба

Тя е 9,5 млн. лв. за първото тримесечие на 2022 г. и намалява спрямо по 13 млн. лв. за предходните три тримесечия

12:37 | 30.05.22 г.
<p>
	<em>Един от корабите на холдинга. Снимка:&nbsp;bulgariaholding.com</em></p>

Един от корабите на холдинга. Снимка: bulgariaholding.com

„Индустриален холдинг България“ АД отчита 106% ръст на консолидираната печалба до 9,53 млн. лв. за първото тримесечие на 2022 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Повишението е голямо, но като абсолютна сума консолидираната печалба намалява спрямо по 13 млн. лв. за предходните три тримесечия (второ, трето и четвърто на 2021 г.).

Това се потвърждава от междинния доклад за дейността на „ИХБ“ където пише: „Първоначалните очаквания за развитието на морския транспорт през 2022 г. бяха редуцирани и международната търговия отбеляза спад в резултат на смущения, предизвикани от комбинирания ефект на COVID-19, войната в Украйна и глобалните санкции срещу Русия. Търсенето на тонаж намаля, фрахтовите нива се понижиха и шипинг пазарът забави ръста си през първото тримесечие. Заради увеличената несигурност нарязването на стари съдове и редуцирането на тонажа в експлоатация върви с бавни темпове и обеми. Това се отразява негативно върху поръчките за нови плавателни съдове, които запазват ниски равнища. Подобно е влиянието и на продължаващия ръст на цената на металите, горивата и непрекъснато завишаващите се екологични изисквания към новите кораби. Проблемите с климата и решението за намалено ползване на въглища като източник на енергия свива търсенето на тонаж“.

Основните приходи на „Индустриален холдинг България“ са от четирите собствени (на дъщерни дружества) транспортни кораба.

Войната в Украйна започна на 24 февруари и текущият отчет отразява повече предвоенната ситуация и по-малко следвоенната. Отражението на войната ще се види по-ясно в следващия отчет.

Консолидираните продажби на „ИХБ“ се увеличават с 40% на годишна база до 32 млн. лв. за януари-март 2022 г. Те обаче са по-ниски спрямо 36,6 млн. лв. средно за второто, третото и четвъртото тримесечие на 2021 г.

Разходите за възнаграждения се увеличават с 14% на годишна база до 6,3 млн. лв. за януари-март 2022 г. От холдинга съобщават, че корабите на групата плават с български екипажи, чието набиране е трудно заради конвертируемия характер на професиите им и ограничения брой подготвени кадри.

„Индустриален холдинг България“ притежава корабостроителница в гр. Варна („Булярд“), пристанища във Варна и Бургас, както и произвежда металорежещи машини.

В направление корабостроене и кораборемонт от холдинга съобщават, че намаляващите възможности задължителните класови ремонти на корабите да бъдат отложени и спадът на фрахтовия пазар са увеличили запитванията за кораборемонт в края на 2021 г. Поръчките на „Булярд корабостроителна индустрия“ (БКИ) от началото на 2022 г. са нараснали значително.

Очаква се високият интерес да продължи през цялата първа половина на годината, което засилва очакванията за по-добра 2022 г. Нараства отрицателното влияние на растящите цени на материалите и особено на енергоресурсите върху финансовите резултати на дружеството. Развитието на военния конфликт между Русия и Украйна също ще се отрази негативно върху бизнеса на „БКИ“ заради редуциране на товарите в Черноморския басейн, нарушаване на веригите на доставки, покачване на цените на материалите, повишение на застрахователните премии за корабособствениците.

При спад на фрахтовия пазар моментът се използва, за да бъдат изпратени корабите на нужните ремонти, отлагани по време на бума в търсенето на транспортни услуги. Това действа като естествен регултор на фрахтовите нива.

Акциите на „Индустриален холдинг България“ поскъпват със 102% в последните 12 месеца до 2,26 лв. за брой и 219 млн. лв. пазарна капитализация. Основната причина е повишението на печалбата след пост-Covid отскока на световната икономика и силното активизиране на морския транспорт.

Материалът е с информационен характер и не е е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още