IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-добрите инвестиционни възможности в България и Румъния?

2021 г. може да се нарече годината на IPO сделките на Балканите

12:17 | 22.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: &bdquo;Карол Капитал Мениджмънт&ldquo;</em></p>

Снимка: „Карол Капитал Мениджмънт“

В последните седмици войната, която се води на територията на Украйна, поставя на изпитание както световните борси и икономики, така и най-вече изконните човешки ценности. Въпреки съпричастността, която цивилизованият свят изпитва към човешките жертви и разрушения, войната има и голямо отражение върху световната икономика, а в тази ситуация инвеститорите очакват от мениджърите да проявят професионализъм и да идентифицират възможности за спестяванията им. Особено актуален е въпросът как да защитим спестяванията си в среда с двуцифрена инфлация, каквато имаме от началото на годината, пише Тихомир Каунджиев, портфейлен мениджър „Адванс Инвест“.

Инвеститорите, които следят пазарите са наясно, че България и Румъния биха могли да предложат атрактивни инвестиционни възможности. Доказателство за това е представянето на ДФ Адванс Инвест, който инвестира именно на тези два пазара и благодарение на добрата преценка и дисциплинирания си подход постигна доходност за 2021 г. от 36,1%. За последните 5 години фондът побеждава основния индекс в региона с 60% и има много добро представяне спрямо конкурентни фондове с близки инвестиционни стратегии.

За да бъде успешна обаче, инвестицията в тези пазари трябва да разчита на активен подход на управление и много добра селекция на компании. Точно това предлагаме в „Карол Капитал Мениджмънт“ чрез фонда ни Адванс Инвест и смятаме, че освен добрите минали представяния пред региона има много добри перспективи.

Има две основни предимства на капиталовите пазари в двете държави и те са силно подценени активи и висока дивидентна доходност. Традиционно румънските компании плащат стабилна и регулярна дивидентна доходност.  В България също има редица компании, обикновено дружества със специална инвестиционна цел, които изплащат много солидни дивиденти. Трябва да споменем, че дивидентният сезон през 2022 г. се очаква да бъде още по-добър, като част от румънските компании вече обявиха резултатите си и най-високите дивиденти достигат до над 20%.

Друг важен фактор за развитието на борсите е, че 2021 г. може да се нарече годината на IPO сделките на Балканите, като на двата пазара бяха реализирани повече от 10 публични предлагания.

ipo ipo

 

Очакваме трендът, свързан с първичните публични предлагания на двата пазара, да се запази. Обявено вече листване е това на Hydroelectrica, която е ключова компания в региона, като 1/3 от производството на електроенергия в Румъния се дължи на нея. Въпреки че до момента няма публично обявени IPO сделки в сегмента beam на БФБ, следим развитието на няколко компании, които очакваме да излязат на босата в даден момент. Очакваме и някои мажоритарни собственици да пристъпят към изкупуване на книжата на своите публични компании чрез т.нар. търгови предложения и процедури на обратно изкупуване на акции от самите публични компании, което отново е добра възможност за покачване на тяхната стойност. Както вече споменах, положителна перспектива е и очакваният много добър дивидентен сезон.

Успешните примери

Доброто представяне на Адванс Инвест и постигнатата доходност се дължат основно на активния подход на управление на фонда и добрата селекция на компании. Ние инвестираме не просто в българския и румънски пазар, а селектираме компаниите, които имат най-добри перспективи и смятаме, че могат да донесат най-висока доходност.

Ето и няколко примера на успешен подбор през годините:

Една от топ позициите на фонда в момента е "Агрия Груп Холдинг", чиято основна дейност е селско стопанство. Това е позиция, която ние изградихме в последните няколко години, натрупвайки голям пакет от акции в период, в който секторът беше недогледан от голяма част от инвеститорите. Основните фактори, които взехме предвид при включването ѝ в портфейла на фонда през 2017 г., бяха, че компанията е част от перспективен отрасъл на икономиката, има изключително добре интегриран бизнес модел от производство, складиране и експорт на едро, а акциите ѝ бяха подценени. Резултатът е, че за последните две години цената на акциите на "Агрия Груп Холдинг" има 200% ръст. Все още смятаме, че съотношенията са ниски и виждаме потенциал за нарастване на тази наша инвестиция.

agria agria

Друг успешен пример е "Илевън Кепитъл", компания с профил на дялов инвеститор в повече от 30 новостратиращи компании. Тя влезе в нашето портфолио в началото на 2020 г., когато COVID пандемията беше в разгара си, но въпреки това компанията реализира успешно IPO. Дълго време, след като беше листната на борсата. "Илевън Кепитъл" не беше високо оценена от пазара заради високата несигурност, но след отшумяването на пандемията цената на акциите на компанията нарасна с над 200% само за една година.

eleven eleven

 

Друг пример, който активно управлявахме в годините, беше инвестицията в акции на "Алтерко". Компанията направи своето първично публично предлагане в края на 2016 г., когато отново имаше кризисна ситуация и несигурност, свързана с Brexit, но тогава оценихме потенциала на компанията да се развива в един нов сегмент, свързан със смарт устройства и автоматизирани решения за управление на дома. Дълго време инвеститорите не виждаха потенциал в "Алтерко", но в тези моменти ние допълвахме нашите инвестиции с нови пакети от акции. В момента акциите на "Алтерко" в рамките на 5 години са поскъпнали близо 8 пъти.

Последна актуализация: 02:21 | 13.09.22 г.

Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още