IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Промишлеността изпраща динамична година

Водещите публични предприятия отчитат силни ръстове на продажбите и печалбите, но разходите за суровини и ток отхапват все по-голям дял от постъпленията

08:58 | 27.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Unsplash.com</em></p>

Снимка: Unsplash.com

Отхапване от печалбите

Най-ликвидните индустриални компании на БФБ с най-силно поскъпване на акциите в последната година отчитат големи ръстове на приходите и печалбите в сравнение с 2020 г., когато дейността им като цяло се забави заради пандемията, блокадите и отказаните поръчки.

По-силният ръст на разходите за суровини, материали, ток и горива обаче отхапва сериозен дял от постъпленията. При нормални цени на енергоносителите и суровините финансовите резултати щяха да са още по-добри.

„ЕМКА“ например – една от индустриалните компании със силен ръст на цената на акциите в последната година (над 71%), отчита 53,41% повишение на разходите за материали, в които влизат ток, газ, горива, за деветмесечието на 2021 г. при 49% ръст на приходите. Спрямо предпандемичната 2019 г. увеличението на разходите за материали на дружеството са с 46,67% при под 44% ръст на приходите.

„Хидравлични елементи и системи“ (с почти 70 на сто ръст на цената на акциите за година) отчита над 31% увеличение на разходите за материали до края на септември на годишна база и 37% ръст на приходите. При „М+С Хидравлик“ ръстът на двата показателя е сходен – 48%. „Алкомет“ отчита 67% ръст на разходите за материали към края на септември на годишна база при 42% на приходите от продажби.

„Стара планина холд“, което има дял в „М+С Хидравлик“, „Хидравлични елементи и системи“, „Елхим-Искра“, „Българска роза“ и други предприятия, отчита 39% ръст на приходите от продажби и почти 35% на разходите за материали през деветмесечието на 2021 спрямо 2020 г. При "Индустриален капитал холдинг", който има дялове в "ЕМКА" и "М+С Хидравлик", ръстовете са, съответно, почти 47% и почти 50%.

При „Неохим“, чието производство е силно зависимо от природния газ, увеличението на разходите за материали достига 32% към края на септември на годишна база при 16,8% на приходите. Дружеството значително влоши резултата си през третото тримесечие на годината, въпреки че приходите се доближават до обемите отпреди пандемията, защото продажбите се увеличават по-скоро заради ръста на цените. Дружеството дори предупреди, че през януари и февруари може да спре работа заради очакваното още по-силно поскъпване на природния газ.

Изключение от тренда е "Софарма", чиито разходи за материали спадат с почти 16% на годишна база за деветмесечието, а приходите от продажби - с 2,5%.

Индустриалните потребители под натиск

С експоненциалния ръст на цените на енергоносителите през последното тримесечие ръстът на разходите за суровини, ток и горива на промишлените предприятия ще е още по-силен. Това ще окаже още по-голям натиск върху приходите им и крайния финансов резултат.

През ноември например средната цена на тока за бизнеса е малко над 400 лева на мегаватчас, показват данни на Българската независима енергийна борса. През декември в пиковите часове на сегмента „ден напред“ на енергийната борса има и цени от над 700 лева на мегаватчас. По същото време на миналата година в пиковите часове цената е над 100 лева на мегаватчас, а през 2019 г. – между 90 и 100 лева.

От бизнес организациите предупреждават, че ако не се структурира подходящ механизъм за подкрепа, големи индустриални предприятия ще трябва да спрат производства и да съкращават работници.

Много бизнеси се насочиха към инвестиции в собствени ВЕИ централи, най-често соларни, с които да си покриват ако не цялостно, то частично нуждите от електроенергия. Това обаче няма да помогне на енергоинтензивните дружества. Дългосрочните договори за покупка на електроенергия на предприятията също донякъде могат да смекчат удара, но ако не им достига енергия и купуват от сегмента в рамките на деня, там се сблъскват с още по-високи цени.

И докато за цените на тока предприятията получиха някаква компенсация, няма въведена такава заради високите цени на газа. Това може да се отрази и на топлофикационните дружества. Публичните топлофикационни компании към края на септември отчетоха ръстове на приходите и печалбите, но и още по-силни увеличения на разходите заради цените на газа, който от декември е вече над 100 лева за мегаватчас. Някои от тях смекчават удара с продажба на ток от когенерации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още