IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX записа четвърта поредна печеливша сесия

Движенията нагоре предизвикаха очаквания за край на наблюдаваната корекция

18:30 | 10.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Основният индекс на Българската фондова борса (БФБ – София) SOFIX записа четвърта поредна печеливша сесия, с което накара инвеститорите да се замислят дали корекцията приключи.

В първият борсов ден след великденските празници индексите на борсата ни отчетоха предимно повишения, като SOFIX се покачи с 0,87%, достигайки 664,750 пункта. Широкият BGBX40 нарасна с 0,58% до 131,10 пункта, а равнопретегленият BGTR30 се повиши с 0,23% до 542,17 пункта. Единствено секторният BGREIT остана на червена територия със спад от 0,49% до 115,49 пункта.

Графика: Стремглаво движение на SOFIX през последните сесии

 

 

Изтъргуваният обем възлезе на близо 429 хил. лв. след 117 сделки с 33 изтъргувани емисии, като по-голямата част от оборота генерира търговията с акции на „Неохим“ за 264,8 хил. лв. Акциите на дружеството обаче поевтиняха с 0,43%, което му отреди и позицията на най-губещата компания за деня.

В същото време „Химимпорт“ е единствената печеливша компания с оборот над 5 хил. лв. Акциите на компанията поскъпнаха с 3% до 2,37 лв.

Можем да обобщим, като цитираме думи на коментатори от форума на Investor.bg, че „определено е скучно без биковете на нашата позадрямала борса“. Доста сигнали обаче предричат завръщането им“, смятат част от борсовите участници.

Не толкова оптимистичен е Павел Николов, ръководител международни финансови пазари в „Евро-Финанс“, в коментар за Investor.bg. Въпреки че очаква, че през следващите месеци водещите индекси на БФБ ще възстановят загубите от първото тримесечие и ще тръгнат нагоре, той смята, че търговията на БФБ продължава да се ръководи от своя собствена логика.

Като пример той направи съпоставка на статистическите таблици между първите 30 публични компании по брой сделки за първото тримесечие на годината и първите 30 по реализиран оборот. Би следвало да има значително припокриване между двете таблици. В действителност обаче над 1/3 от компаниите в таблицата по оборот дори не фигурират в таблицата по брой сделки. Това говори само за едно – неликвиден пазар, на който голяма част от оборота се генерира от малък брой сделки с голям обем.

По думите му на този етап може да се каже, че мерките за насърчаване и развитие на капиталовия пазар в страната не носят желания ефект.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още