IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на БФБ не намериха единна посока

Софарма и Софарма Трейдинг бяха сред печелившите по време на сесията

19:43 | 07.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Българската фондова борса (БФБ –София) не намериха единна посока във вторник.

Основният индекс SOFIX нарасна с 0,23% до 674,34 пункта, а по-широкият BGBX40 се повиши с минималните 0,05% до 130,73 пункта, Секторният BGREIT и равнопретегленият BGTR30 записаха спадове от съответно 0,19% и 0,08%.

Денят отново беше белязан от липса на инвеститорска активност, като оборотът на регулиран пазар възлезе на едва 283,8 хил. лв. след 237 сделки.

Софарма и Софарма Трейдинг са лидери по изтъргуван обем с 88,5 хил. и 41,9 хил. лв., като дистрибуторът на лекарства е и най-печелившата компания с ръст в цената от 1,9% до 7,90 лв.

Повишението идва след новината, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрацията чрез придобиване на дейността на аптеки ФармаСтор от Софарма Трейдинг АД.

Решението идва след като през март тази година компанията обяви, че е постигнала споразумение и съгласие за придобиване с намерение на последващо присъединяване на ФармаСтор към семейството на SOpharmacy.
Компанията-майка Софарма се нареди втора по ръст, като акциите й поскъпнаха с 1,4% до 4,33 лв. На трета позиция е Химимпорт с повишение от 0,2% до 1,75 лв.

Еврохолд България е най-губещата компания, като книжата й поевтиняха с 4,8% до 1,22 лв. На второ място е ЧЕЗ Разпределение България със спад от 2,5% до 251,5 лв.

Фокусът в края на търговията беше привлечен от новината, че сделката за електроразпределителния бизнес на ЧЕЗ в България била към края си.

Чешката държавна CEZ Group се готви да продаде част от своите активи в България - ЧЕЗ Разпределение и няколко зелени централи, на неизвестната индийска компания Future Energy, информира чешкото издание Hospodarske Novini.

Според информацията на изданието преговорите са почти на финалната права. До последния етап от преговорите са достигнали Future Energy, чешкият бизнесмен Яромир Тесар и неговата Energo Pro, както и българският бизнесмен Христо Ковачки.

В момента разговори се водят само с един кандидат.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още