IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовата сесия на БФБ мина под знака на ниска активност

Само една сделка с ДЦК беше сключена на първия търговски ден за новия инструмент

18:53 | 01.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Борсовата сесия в сряда на Българската фондова борса (БФБ - София) премина под знака на ниска активност на инвеститорите.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 261,3 хил. лв. след 166 сделки. 

„Оборотът с акции и облигации възлезе на едва 315 хиляди лева, а най-търгувани бяха акциите на компаниите от групата на Софарма. На този фон основните индекси приключиха деня разнопосочно като SOFIX (670,90 пункта) се понижи с минималните 0,08% към стойността си“, коментира пред Investor.bg брокерът на Райфайзенбанк Николай Кичуков.

Останалите индекси се движеха разнопосочно. BGBX40 финишира с ръст от 0,1% до 131,32 пункта, а BGTR30 добави 0,3% към стойността си до 548,49 пункта. BGREIT обаче затвори на червена територия - спадът е от 0,3 на сто до 115,57 пункта. 

"Днес на БФБ стартира търговията с български ДЦК като интерес от страна на инвеститорите липсваше. Беше сключена само една сделка с държавни ценни книжа за 1 237 лв., а поръчките за покупка или продажба можеха да се преброят на пръстите на двете ръце, като някои от тях бяха доста несъстоятелни“, посочи още Кичуков.

Параметри на изтъргуваната емисия, БФБ

Той отдава това на факта, че дълговите ценни книжа са сравнително непознати инструменти за индивидуалните инвеститори и ще е нужно време те да свикнат с тях.

„Въпреки това, листването на ДЦК на борсата има своите положителни страни и очаквам в предстоящите месеци пазара да изчисти някои несъответствия“, заяви той.

Най-висок оборот генерира търговията с акции на Софарма Трейдинг и Софарма – съответно с 40,1 хил, лв. и 35,3 хил. лв.

Най-печелившата компания е Еврохолд с ръст в цената от 3,5% до 1,29 лв. На втора позиция е БФБ – София с повишение от 3,3%, следвана от Първа инвестиционна банка с 2%. Най-губеща за деня е Централна кооперативна банка, след като книжата й поевтиняха с 3,7%. Албена записа спад от 3,5%, а Трейс Груп  Холд заличи 2,4% от цената на акциите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още