IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Николов: Активността на борсата ще затихне до 2-3 седмици

Добрите резултати на Софарма подкрепиха оборота в днешната сесия, коментира управителят на ПФБК

18:35 | 01.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Търговията на Българската фондова борса (БФБ – София) в четвъртък се отличи от предходните няколко сесии с по-висок оборот, постигнат главно с акции на Софарма и Софарма Трейдинг.

Двете дружества формираха около 7 млн. лв. от изтъргувания обем за деня, който общо възлезе на 8,671 млн. лв.

Сред печелившите дружества днес са Хидроизомат с ръст в цената на акциите от 6,7%, Доверие обединен холдинг с повишение от 3,8% и Еврохолд България с поскъпване от 3,4%. Акциите на Софарма увеличиха цената си с 1,8 на сто, а Химимпорт прибави 1,2%.

От страната на губещите са Ексклузив Пропърти АДСИЦ, чиито акции поевтиняха с 12,5%, Фонд за недвижими имоти със спад от 2,5% и Неохим, който отписа 1,7% от цената на книжата. 

„Софарма" публикува консолидиран отчет за тримесечието, който потвърждава годишните  резултати с много високи ръстове. Освен по-високи продажби, компанията отчита и голям ръст на печалбата преди данъци, такси и амортизация (EBIT). Забелязва се и широко увеличение на продажбите по региони“, коментира пред Investor.bg Стоян Николов, управител на Първа финансова брокерска къща (ПФБК).

Припомняме, че компанията стартира годината и с други позитивни новини - за регистрацията и последващото развитие на продукта на Софарма Табекс. На компанията купувач на дяловете на Софарма АД в Extab Achieve предстои сливане с друг силен играч в разработването и регистрацията на иновативни медикаменти Oncogenex, публична компания, чиито акции се търгуват на Nasdaq.

Предвижда се процедурата по вливане да приключи около средата на 2017 г. след одобрение от американската Комисия за ценните книжа и борсите (SEC).

Но според Николов не само Софарма е във фокуса на днешната търговия. „Консолидираните резултати препотвърждават силните годишни отчети и увеличават тенденцията на ръст от миналата година“, коментира той.

Финансистът открои и големите пакетни сделки с акции на Алкомет, Софарма, Химимпорт и Доверие обединен холдинг.

В разгара на отчетния сезон на БФБ според него приятна изненада са резултатите на Булгартабак холдинг, Фонд за недвижими имоти и Корадо – България. По думите му производителят на радиатори прави силно впечатление както с високите резултати в началото на годината, така и с предстоящото решение на инвеститорите да бъде предлагана по една безплатна акция.

Въпреки това Николов обясни слабата активност на борсата в последните седмици с наближаването на летния сезон и традиционното затишие около публикуването на финансови отчети. Той очаква активността на БФБ да се запази в следващите 2-3 седмици, след което интересът да се понижи до публикуването на отчетите за полугодието.

Разбира се Николов не изключва да се случат и по-големи събития на пазара, каквато заявка дадоха пред финансовите среди Съветът за развитие на капиталовия пазар и Комисията за финансов надзор.

„Ако има процес на ускоряване на работата по техните предложения, това би засилило интереса“, заяви Николов. Като член на управителния съвет на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) той заяви, че при ясна подкрепа от правителството и ръководните органи, БАЛИП има готовност за засилена кампания за привличане на нови инвеститори.

„Ако бъдем оптимисти, то или в края на тази година, или в началото на 2018 г., на борсата може да има повече дружества“, заяви Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още