IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седмицата на БФБ – ново правителство, нов пазар и нови чуждестранни акции

Предстои да разберем кои от всички обещания ще се сбъднат

18:14 | 05.05.17 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Седмицата на Българската фондова борса (БФБ – София) беше една от най-интересните в последно време.

Имаме ново правителство с нови обещания – този път за подкрепа на капиталовия пазар. Новината обаче беше посрещната равнодушно от инвеститорите на борсата, които изглежда изчакват да видят превръщането на думите в действия. А те са необходими, тъй като часовникът отброява наближаващите крайни срокове за изпълнение на мерките в стратегията за развитието на пазара, които обаче се нуждаят от законодателни промени, за да бъдат реализирани.

Вследствие на тази несигурност за това кога ще има резултати индексите не намериха единна посока, като SOFIX се колебаеше между червената и зелена територия, но в крайна сметка записа лек седмичен ръст от 0,6%. Оборотът на регулиран пазар през последната седмица възлезе на 5,43 млн. лв.

Движението на SOFIX през последната седмица

Най-поскъпващата компания за седмицата е Централна кооперативна банка (ЦКБ) с ръст в цената от 9,68% до 1,7 лв. На второ място е Индустриален капитал холинг с повишение от 8% до 4,65 лв., следвана от Албена с покачване от 2,96%.

Лидер по оборот е Адванс Терафонд АДСИЦ с 575 хил. лв. На второ място е Софарма с 523 хил.лв., а на трета позиция е Химимпорт с 405,8 хил. лв.

По брой сделки водят Химимпорт с 248 сделки и ЦКБ със 158 сделки, а Софарма е трета със 146 сделки.

През седмицата научихме и че предстои да бъде създаден нов пазар за търговия на чуждестранни акции. Комисията за финансов надзор (КФН) вече е издала одобрението за съответните промени в правилника за дейността на регулиран пазар.

В интервю пред Investоr.bg изпълнителният директор на БФБ – София Васил Големански обяви, че между 15 и 40 европейски и американски компании ще се търгуват на борсата в следващите между два и четири месеца.

Докато пазарът се създаде в съответствие с всички технически и административни изисквания, ще се проведат дискусии с борсови членове и институционалните инвеститори кои компании да бъдат регистрирани за търговия и едва след това ще се пристъпи към тяхното листване.

В петък най-поскъпващата компания е ЕМКА с ръст от 3,8% до 2,7 лв. Най-губещото дружество е Елана Агрокредит с понижение от 3,5% до 1,43 лв. Индустриален Холдинг България АД е лидер по оборот с 1,065 млн. лв. от общ изтъргуван дневен обем в размер на 1,609 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ceneto
преди 7 години
елементарно е - диверсификация за ритейл инвеститора, защо например той да няма лесен достъп до етф с дцк или корпоративни облигациикакто писах и по-долу избора не пречи на никои, ти като искаш инвестирай само в бг компании
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
petyob
преди 7 години
Само не виждам каква ни е ползата(на държавата) българският капитал да се инвестира в чужди компание вместо в наши??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
ceneto
преди 7 години
стига критикува и мрънка бре, хубаво е човек да има избор а за данъците се надявам да има възможност индивидуалният клиент да се възползва от споразуменията за избягване на двойно данъчно облагане и поне дивидентите/лихви да ги облагат със ставка според споразумението, то и сега би трябвало да можеш да направиш(що не питаш брокера), ама.... ЕС, споразумения, директиви и тн... и резултата е тия дето ще развиват капиталовия пазар(дано не го развият, както правиха правосъдната реформа) или предишните им колеги са направили споразумения ама в определена част на практика не може да се възползваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още