IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емоциите покрай новите дружества в SOFIX диктуваха движенията на БФБ

Основният индекс отбеляза лек спад, а най-печелившата компания в днешната сесия е Еврохолд

18:27 | 14.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Индексът на най-ликвидните компании SOFIX се понижи с минималните 0,01% до 619,37 пункта, като най-коментираната компания в последните дни Еврохолд е и най-печелившата в днешната сесия.

„С възходи и спадове бих характеризирала днешната сесия. Емоциите покрай новите дружества, които се очаква да влязат в SOFIX, диктуваха настроенията и движенията на пазара. В очакванията може би наблюдавахме по-големи изтъргувани обеми при Еврохолд АД (близо 80 хил. акции) и Индутриален Холдинг България АД (малко над 12 хил. изтъргувани ценни книжа). Цената на Еврохолд АД  подскочи със 17%, но движението нагоре се смени с вълна разпродажби и в крайна сметка Еврохолд завърши с 5,9% покачване на цени от 0,83 лева за акция“, коментира брокерът на София Интернешънъл Секюритиз Галина Зайцева.

По думите й информацията, че Комисията за финансов надзор ще влезе на проверка в Борсата, оказа негативно влияние и на Алкомет АД, който приключи сесията със спад от 0,71%

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
„На червена територия се търгуваха днес дружествата за инвестиции в имоти и компенсаторните инструменти. Малко встрани остана и позицията с най-голям оборт днес – Химимпорт (6C4), която формира половината от оборота“, отбеляза още тя.

От общо 14 от търгуваните компании в състава на SOFIX пет повишиха цената на акциите си, като лидер по ръст в SOFIX е отпадналото от състава й дружество – Трейс Груп. Акциите на холдинга поскъпнаха с 1,25%, следват Монбат (1,12%), Индустриален Холдинг България АД (1,11%), М+С Хидравлик АД (0,92%) и Стара планина холд АД (0,43%).

От страната на губещите компании с оборот над 5 хил. лв. е ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ със спад в цената от 4,2%. На второ място е Доверие Обединен Холдинг с понижение от 2,3%, а ЕМКА АД е на трета позиция, след като акциите й поевтиняха с 1,7%.

Лидер по оборот е Химимпорт с половината от изтъргувания обем през деня – 388,2 хил. лв. от общ оборот в размер на 761,6 хил. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още