IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сесията на БФБ приключи предимно на червена територия

Оборотът, надхвърлил 4 млн. лв., беше формиран основно със сделки на две дружества

18:55 | 09.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Индексите записаха леки спадове по време на борсовата търговия в четвъртък, а вниманието привлече по-високият оборот, дължащ се на две дружества. 

Индексът на най-ликвидните компании SOFIX се понижи с 0,08% до 603,14 пункта, по-широкият BGBX40 отписа 0,17% от стойността си, а равнопретегленият BGTR30 отчете спад от 10% до 477,1 пункта. Секторният BGREIT единствен отчете ръст, като прибави 0,26% до 107,9 пункта.

Оборотът на регулиран пазар обаче надхвърли многократно обема, който бяхме свикнали да виждаме през послендите търговски сесии, като възлезе на 4,2 млн. лв. През деня бяха сключени 198 сделки с 45 емисии акции.

Причината за високия изтъргуван обем бяха две пакетни сделки на Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ и ЦКБ Риъл Истейт Фонд АДСИЦ с оборот от по 1,485 млн. лв. Обемът от търговията с останалите акции е в рамките на наложилото се за „нормално“ ниво в рамките на до 1 млн. лв. на ден.

Най-печелившата компания за деня е ТБ Първа инвестиционна банка с 8,4 хил. лв. оборот и ръст в цената на акциите от 2,1% до 3,89 лв. На второ място е Трейс Груп, след като книжата й поскъпнаха с 2% до 4,55 лв. Третата позиция е за Доверие Обединен Холдинг АД с ръст от 2% до 1,56 лв.

Софарма имоти е най-губещата компания по време на сесията в четвъртък, като отписа 4,7% от цената на акциите си до 5,72 лв. На второ място се нарежда Неохим с понижение от 2,4% и Химимпорт със спад от 1,6% до 1,65 лв.

Днес отново бяха възобновени разговорите за привличане на чуждестранни инвеститори на БФБ, както и за листването на миноритарните държавни дялове в търговски дружества.

На 18 май Българската фондова борса (БФБ-София) планира роуд шоу съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон, на което борсата ще представи на чуждестранни инвеститори възможностите за търговия у нас.

Това обяви изпълнителният директор на БФБ Иван Такев преди началото на срещата със служебния министър на икономиката Теодор Седларски. Двамата обсъдиха мерките за развитието на капиталовия пазар и помощта, която държавата може да окаже.

По думите на служебния икономически министър в момента се преглежда списък с всички предприятия, в които държавата има миноритарен дял, които могат да получат ресурс през борсата. Той обаче отказа да назове имена на конкретни предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още