IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софарма и Доверие Обединен холдинг под светлината на прожекторите на БФБ

Акциите на холдинга поскъпнаха с 24% след новината за концентрация със Софарма

18:54 | 07.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Акциите на Доверие Обединен холдинг АД поскъпнаха с 24% в днешната сесия - най-силният ръст в днешната сесия, след като Софарма АД потвърди, че възнамерява да увеличи дела си в компанията

Вчера (6 февруари) Софарма изпрати предварително уведомление до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за концентрация с Доверие Обединен холдинг, което е законово изискване и отразява желанието на фармацевтичната компания да продължи да придобива дялове в холдинга.

Към 31 декември 2016г. акционери с над 5% от капитала на Доверие Обединен холдинг АД са Софарма с 30,22% и Телекомплект с 8,92%. В края на миналата година фармацевтичната компания промени няколко пъти дяловото си участие в холдинга.

„Инвеститорите възприеха новината изключително позитивно, което от своя страна доведе и до ръст от 2,6% при акциите на Софарма. И при двете компании изтъргуваните обеми бяха много над средното“, коментира пред Investor.bg Благовест Крачев, брокер в инвестиционния посредник Karoll.

Според него погледнато в по-общ план на борсата има сравнително добра активност и търсене при определени позиции. „Вижда се приток на пари към пазара, които на този етап не са много и не правят голямо впечатление, но благодарение на това пазарът успява да се задържи на текущите цени вече около месец. Има позитивни очаквания за следващите месеци, но за да се реализират трябва да се увеличи броя на новите участници на БФБ и положителните новини“, обясни Крачев.

Индексът на най-ликвидните компании SOFIX се понижи в днешната сесия с 0,37% до 604,20 пункта. По-широкият BGBX40 изтри 0,27% от стойността си до 117,61 пункта. Секторният BGREIT приключи със спад от 0,18% до 107,44 пункта, а равнопретегленият BGTR30 единствен отчете ръст от 0,33% до 475,04 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 772,8 хил. лв. след 370 сделки. Лидер по оборот в днешната сесия е Софарма АД с 382,9 хил. лв. Акциите на компанията поскъпнаха с 2,6% до 3,42 лв. На второ място е Доверие Обединен Холдинг АД със 115,1 хил. лв. , като дружеството е лидер по ръст в цената за деня. Акциите на холдинга поскъпнаха с 24% до 1,48 лв.

На второ място по ръст на цената на книжата в днешната сесия е Хидроизомат с 15,8%, а на трето място е Тодоров АД с 15,7% до 0,3 лв.

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ е най-губещата компания в днешната сесия, след като акциите й поевтиняха с 6,7% до 0,84 лв. На второ място е Трейс Груп, което отписа 4% от цената на книжата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още