IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мястото на стартиращите компании е на борсата, препоръчва финансист

Капиталовият пазар трябва да стане част от икономиката, смята д-р Боян Иванчев

13:13 | 06.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;</em>Д-р Боян Иванчев. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

 Д-р Боян Иванчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2016 г. видяхме IPO на интересна компания на Българска фондова борса (БФБ), но пазарът продължава да бъде много малък, плитък, манипулативен и изостанал – регулаторно, технически, фактически. Така коментира развитието на капиталовия пазар у нас д-р Боян Иванчев, преподавател по поведенчески финанси във ВУЗФ, в предаването „Бизнес старт” на  Bloomberg TV Bulgaria.

Според него „не трябва да ни радва ръст от около 20% на капиталовия пазар, защото той може да се реализира в рамките на много малки пакети, като всяко едно сериозно качване се използва от добрите и умните играчи на борсата да се разтоварят и да си вземат печалбата“.

За да се раздвижи борсата Иванчев препоръча излизането на стартъпи, „където им е мястото“.

„В момента имаме спестявания на физически лица в размер на 50% от БВП  - близо 45 млрд. лева, но парите отиват в недвижимости, но не и в капиталовия пазар", коментира финансистът.

Като причина за това той посочи непопулярността на борсата и малките обеми.

„Промяната не става само със стратегии.  Пазарът не работи регулаторно", посочи той. "Нищо не се случи на капиталовия пазар през 2016 г., освен смяна на ръководството на Комисията за финансов надзор, но половин година по-късно подпредседателите не са установени. Няма посока, цел, няма разговор”, допълни той.

По думите на Иванчев в приетата поредна Стратегия за развитие на българския капиталов пазар не става ясно каква е целта. „Не е ясно за какво говорим - за клирингова къща, за качване на ДЦК, създаване на алтернативен пазар или създаването на доброто име на капиталовия пазар”, коментира той.

“Развитието на капиталовия пазар не е свързано със съседните държави, а с голямата българска спестовност, интелект и предприемчивост", коментира финансистът очакванията за ползите от иновативната регионална платформа за търговия с ценни книжа SEE Link. 

Вижте целия разговор с Боян Иванчев във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
emilioner
преди 7 години
Малък, плитък, манипулативен и изостанал,ето това е българския фондов пазар докато не се промени съдебната система и тя да започне да защитава частната собственост ефективно промяна не се очаква.Който има налични кешове няма да ги рискува като купува дялове от фирми на черепа на Прокопиев на Ковачки или пък на Пеевски и Ганчев все безскрупулни престъпници в очите на нормалните общества но в нашето заради неработещата съдебна система са БИЗНЕСМЕНИ. Та ако имам милион два натрупани с честен труд в дялове от компаниите на тези фигури ли да ги дам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още