IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейс груп холд преминава към двустепенна система на управление

Така на теория ще има възможност за бърза смяна на изпълнителния директор и другите членове на Управителния съвет

08:13 | 24.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Трейс груп холд АД свиква общо събрание на акционерите на 2 януари 2017 г. с цел преминаване от едностепенна към двустепенна система на управление, показва поканата, публикувана чрез БФБ-София. Ако решението бъде одобрено, Трейс ще има Надзорен и Управителен съвет, а не Съвет на директорите.

За членове на Надзорния съвет са предложени мажоритарният собственик проф. д-р Николай Ганчев Михайлов, също  акад. Антон Николов Дончев и Манол Пейчев Денев.

Николай Михайлов и Антон Дончев и сега са членове на ръководството под формата на Съвет на директорите, а Николай Минайлов е и един от представляващите.

Манол Пейчев Денев също не е ново лице в ръковоството на компанията, въпреки че в момента не е в него. До 25 февруари 2014 г. той е бил член на Съвета на директорите.

Събранието на акционерите ще се проведе в първия работен ден на 2017 г. - 2 януари, от 11 часа.

Интересно е кои ще останат в бъдещия Управителен съвет. С новата двустепенна структура те могат да бъдат заменяни от Надзорния съвет в рамките на минути, защото решенията имат валидност веднага за Трейс и след вписването в Търговския регистър, за всички други лица последното отнема няколко дни.

При едностепенната структура (Съвет на директорите) основният акционер (Николай Михайлов) има нужда от над 1 месец, за да свика общо събрание на акционерите и да смени ръководителя.

Например през 2014 г. като изпълнителен директор на Трейс груп холд АД бе освободен Цветан Цонев, който беше такъв още от IPO-то на компанията през 2007 г. и преди това. От 25 април 2014 г. до 14 юни 2016 г. Цонев бе в Съвета на директорите на конкурентната ПСТ Груп ЕАД.

Акционерите на Трейс ще гласуват също така за възнаграждението на предложените 3-ма членове на НС, а именно по 1 200 лв. брутно на месец.

Трейс груп холд АД отчете нетна консолидирана загуба от 3,98 млн. лв. за полугодието на 2016 г., спрямо печалба от 4,2 млн. лв. за същия период на 2015 г. Консолидираните нетни приходи от продажби намаляват с 27% на годишна база до 102,4 млн. лв. за януари – юни 2016 г. До края на ноември трябва да бъде публикуван и консолидираният отчет за деветмесечието.


Акциите на Трейс груп холд поевтиняват с 5,11% в последните 12 месеца до 5,39 лв. за брой и 130,4 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е брутен дивидент от 0,147368 лв. на акция.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още