IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ реагира с понижения на оставката на кабинета

Навлизаме в период, в който и дребните и по-големите инвеститори ще се чудят как да действат и търгуват, коментира Галина Зайцева

18:27 | 16.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Индексите на Българската фондова борса (БФБ – София) посрещнаха политическите събития в страната на червена територия, а търговската сесия не привлече вниманието с особено интересни сделки.

Индексът на най-ликвидните компании SOFIX се понижи с 0,75% до 534,48 пункта, по-широкият BGBX40 изтри 0,39% от стойността си до 101,60 пункта. Секторният BGREIT отписа 0,33% до 103,27 пункта, а равнопретегленият BGTR30 отчете спад от 0,31% до 422,54 пункта.

„Политическият вакуум и резултатите от изборите, които доведоха до оставки, незабавно бяха отразени от пазара“, коментира пред Investor.bg старши брокерът в инвестиционния посредник „София Интернешънъл Секюритис“ (СИС) Галина Зайцева.

По думите й и в трите борсови сесии тази седмица ясно се вижда, че навлизаме в период, в който и дребните, и по-големите инвеститори ще се чудят как да действат и търгуват и „за пореден път ще намерят отговор в бездействието“.

„Ставаме свидетели на инвеститорско безразличие, придружено от липса на решение да купуваме или продаваме“, обясни Зайцева. Според нея най-вече това проличава по резкия спад в броя на сключените  сделки.

Днес бяха сключени 214 сделки, а оборотът на регулиран пазар достигна 1,35 млн. лв.

„Изтъргуваните обеми също са ниски на фона на случващото се през последните 2 месеца, когато свикнахме да виждаме доста по-големи цифри в повечето борсови сегменти“, коментира още брокерът на СИС.

Според Зайцева независимо от факта, че се надявахме на инвеститорски оптимизъм преди седмица, за съжаление точно оптимизъм липсва през последните дни.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
„И в днешната сесия прави впечатление, че над половината от оборота е формиран основно от сделките на борсово търгувания фонд БТФ EXPAT BULGARIA SOFIX UCITS ETF (BGX) и Индустриален капитал холдинг АД“, отбеляза тя.

„С най-голяма промяна в цената надолу завърши сесията днес Холдинг Варна АД, регистрирайки спад от 7 процента и половина. С изтъргуван обем от 104 акции днешният печеливш е самата фондова борса, като акциите на дружеството отбелязват покачване от близо 6%. Това е най-висока регистрирана цена от края на август 2015 г.“, посочи още Зайцева.

От индекса SOFIX най-печелившата компания за деня е Албена АД с ръст от 5,63%. На второ място е Неохим АД, след като акциите на дружеството поскъпнаха с 2%. На трета позиция е Химимпорт АД с повишение в цената от 0,55%.

Лидер по оборот е Индустриален Капитал Холдинг АД с 554,9 хил. лв., а на второ място е борсово търгуваният фонд с 294,7 хил. лв. Трети е Холдинг Варна АД със 157,7 хил. лв.

Варненското дружество е и най-губещото за деня, като акциите му поевтиняха със 7,6%. Втората компания с най-голям дневен спад в цената е Стара планина Холд с понижение от 2,9%, а на трето място е най-търгуваното дружество за деня Индустриален Капитал Холдинг, чиито книжа обаче поевтиняха с 2,1%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още