IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Резистентна ли остана борсата към политическата обстановка в страната?

Трудно е да се каже дали борсата се оцвети в червено в отговор на очертаващата се политическа криза в държавата, коментира Павел Николов

19:04 | 14.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на родния капиталов пазар стартираха седмицата на червена територия.

„Дали в унисон с тенденциите на международните фондови пазари или пък в отговор на очертаващата се политическа криза в държавата след президентските избори и хвърлената от премиера Борисов оставка, е трудно да се каже“, коментира Павел Николов, ръководител международни финансови пазари в Евро-Финанс.

Според него не бива да забравяме обаче, че от години борсата в България демонстрира „изумителна“ резистентност и индиферентност към политическата обстановка в страната.

По думите му едно може да се каже със сигурност – търговията беше традиционно вяла, като общият оборот в лева на изтъргуваните финансови инструменти остана в рамките на среднодневните стойности за 2016 г. (около 1 млн. лева).

„По-сериозно раздвижване имаше при акциите на М+С Хидравлик, където бяха прехвърлени два по-големи пакета, представляващи близо 1/3 от оборота на борсата“, коментира още Николов.

По думите му „раздвижване“ (веднъж всяка година) имаше и при акциите на ИХБ Електрик (бивш Елпром ЗЕМ), част от групата на Индустриален холдинг България, където 2,5% от капитала на дружеството бяха прехвърлени на цена 6 лева за акция“, добави още пазарният анализатор.

Индексът на най-ликвидните акции SOFIX се понижи с 0,84% до 534,62 пункта. По-широкият BGBX40 отписа 0,69% до 101,31 пункта. Секторният BGREIT заличи 0,46% от стойността си до 103,27 пункта, а равнопретегленият BGTR30 се понижи с 0,49$ до 422,74 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 912,8 хил. лв. след 312 сделки. Лидер по оборот е М+С Хидравлик АД с 312,8 хил. лв., а след него се нарежда ИХБ Електрик АД с 248,9 хил. лв., който оглави най-печелившите дружества по време на сесията с ръст от 149,8% до 6 лв.  На трето място е Химимпорт с 80,8 хил. лв.

Сред печелившите днес е и Лавена АД, като акциите на дружеството поскъпнаха с 2,4% до 85 лв. На трета позиция е М+С Хидравлик АД с ръст в цената на книжата от 1,6% до 6,45 лв.

Най-губещото дружество за деня е Топливо АД, като акциите му поевтиняха с 5,6% до 3,40 лв. Привилегированите акции на София Комерс-Заложни къщи АД загубиха 4,1% от цената на акциите си до 4,70 лв.. В същото време акциите на Трейс Груп Холд АД поевтиняха с 3,7% до 5 лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още