IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

След вяла сесия БФБ изпраща седмицата на червена територия

Може да се очаква повишаване на активността и с по-ликвидни и атрактивни позиции извън SOFIX, коментира Надя Неделчева

18:18 | 11.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

След динамиката през последните дни индексите на БФБ изпращат седмицата с понижения.

Индексът на най-ликвидните компании SOFIX изтри 0,43% от стойността си, финиширайки на ниво от 539,13 пункта. По-широкият BGBX40 се понижи с 0,63% до 102,01 пункта, а секторният BGREIT отчете спад от 1,03% до 103,75 пункта. Равнопретегленият BGTR30 заличи 0,66% от стойността си до 424,84 пункта.

„Петъчната сесия бе вяла на фона на динамиката от предходните дни и все пак в сравнение с летаргията от предните години може да се каже, че отново се наблюдава повишена активност и раздвижване на пластовете на БФБ“, коментира пред Investor.bg Надя Неделчева, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт.

По думите й отново във фокуса на инвеститорския интерес продължи да бъде развитието с постъпленията на средства и структурирането на ETF-а върху SOFIX и респективно с най-голяма активност бяха акциите, включени в основния български индекс.

Освен с компонентите на SOFIX обаче, Неделчева очаква повишаване на активността и с по-ликвидни и атрактивни позиции извън него, както по линия на търсенето на нови инвестиции след освобождаването на средства след продажба на акции от SOFIX, така и по линия на предположения за евентуално включване на нови позиции в индекса.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
„Въпреки участието и на множество спекуланти в случая, искрата, която създаването на ETF-а осигури за българския пазар, може да доведе и до по-дългосрочен позитивен тренд на БФБ, тъй като считам, че като цяло съществуват предпоставки за по-трайно обръщане на посоката“, обясни тя.

Въпреки рязкото поскъпване от миналите седмици, в резултат на което SOFIX е с ръст от над 15% от началото на годината, Неделчева обърна внимание на това, че ако погледнем графиката в по-дълъг период, то това поскъпване почти не се забелязва и линията на движение изглежда почти хоризонтална.

„Малките пазари останаха извън полезрението на повечето инвеститори през изминалите години, като българският пазар изостана сериозно спрямо останалите развиващи се пазари, както глобално, така и в сравнение с региона“, обясни анализаторът.

„В резултат SOFIX все още се намира на нива с около 70% по-ниски спрямо върха от 2007 г., като същевременно съотношението P/E от около 10 е сред най-ниските дори в глобален мащаб“, добави тя.

В петък на борсата бяха сключени 404 сделки, а оборотът достигна 766,9 хил. лв.

Лидер по оборот е Химимпорт АД с 482,1 хил. лв. след 153 сделки. Акциите на дружеството поевтиняха с 1,2% до 1,46 лв.

Оборотът на ТБ Първа инвестиционна банка достигна 39,1 хил. лв.(ПИБ), с което банката заема второ място по изтъргуван обем. След три сделки акциите на ПИБ поскъпнаха с 1,3%. Днес банката проведе среща с миноритарните акционери, на която им представи финансовите резултати.

Трети по изтъргуван обем е Монбат с 30,1 хил. лв., като акциите на дружеството повишиха цената си с 1% до 8,30 лв.

Най-печелившата компания е ЧЕЗ Електро България АД след ръст от 7,4% и оборот от 14,5 хил. лв. На второ място е Софарма Трейдинг с ръст в цената на акциите от 3,6%, а след нея се нарежда Сирма Груп Холдинг с покачване от 3,5%.

Доверие Обединен Холдинг АД е най-губещата компания в последния борсов ден, като акциите й поевтиняха със 7,5% до 0,77 лв. На второ място е Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ със спад от 4,3% до 2,07 лв. Трета е Софарма с понижение от 1,7% до 2,68 лв., а след нея се нарежда Ф Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF със спад от 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още