IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спекулантският дух на БФБ оцвети борсата в зелено

Чертаят се стратегии за бъдещи размествания в състава на SOFIX, прогнозира Петър Пешев

18:12 | 10.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Българската фондова борса отново се оцвети в зелено, а SOFIX се е запътил към нива, недостигани от години – или по-точно 625-те пункта през април 2014 г.

Днес индексът на най-ликвидните компании нарасна с 1,65% до 541,45 пункта. Останалите индекси също отчетоха ръстове – BGBX40 с 2,21% до 102,66 пункта, BGREIT с 0,87% до 104,83 пункта и BGTR30 с покачване от 2,14% до 427,67 пункта.

В основата на продължаващото възходящо движение за акциите от SOFIX според Петър Пешев, д-р по икономика и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж, е скокообразният ръст на активите на борсово-търгувания фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF.

„Привличането на инвеститори и нуждата от ребалансиране на активите на ETF-а ще продължи да е фактор за поскъпване, но най-вече за акциите в индекса“, коментира инвестиционният консултант пред Investor.bg.

Фактите са ясни: 2,5% ръст на SOFIX за ноември (към 10 ноември); 5,2% ръст за октомври, 8,11% през септември; 21% за последните 12 месеца.

Според Пешев възходящото движение засега е сегментирано, а не всеобхватно.

Вече сме ставали свидетели на волатилни сесии, предизвикани от промяната в състава на SOFIX от времената, когато имаше издадени борсово-търгувани сертификати върху индекса

„В определен момент обаче ще станем свидетели на преливане на инвестиции в акции извън индекса. Спекулантският дух се пробужда и дори се чертаят стратегии за бъдещи размествания в състава на индекса“, коментира той.

По думите му евентуални нови членове на SOFIX ще бъдат обект на засилени покупки, а напускащите – на разпродажби.

„Вече сме ставали свидетели на волатилни сесии, предизвикани от промяната в състава на SOFIX от времената, когато имаше издадени борсово-търгувани сертификати върху индекса“, припомня Пешев.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
При всички положения според него Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF раздвижи търговията и върна надеждата за възможно позитивно развитие на фондовия пазар.

„Скептиците относно потенциала и трeнда на българския капиталов пазар засега са повече, което от психологическа гледна точка свидетелства, че се намираме в началото на възходящ тренд“, отбеляза още той.

В четвъртък на борсата бяха сключени 311 сделки, а оборотът възлезе на 717,1 хил. лв. Печелившите бяха повече от губещите, като книжата на 31 компании поскъпнаха, на 16 поевтиняха, а на други пет останаха без промяна.

Най-търгувани бяха акциите на Софарма АД – с дневен оборот от 168,3 хил. лв. Следва Етропал АД със 150 хил. лв. Оборотът при търговията с облигации беше висок – 920 хил. лв. за облигациите на Старком Холдинг АД, 443,9 хил. лв. за Сила Холдинг АД и 391,2 хил. лв. за Холдинг Център АД.

Най-печелившата компания за деня е ЧЕЗ Разпределение България АД, като акциите й поскъпнаха с 15,5%. На второ място е Индустриален Капитал Холдинг АД с повишение от 9,4% до 4,62 лв. Третата позиция е за Стара планина Холд с покачване от 5,8% до 6,10 лв. М+С Хидравлик АД се нарежда на следващо място, като книжата й поскъпват с 3% до 6,22 лв.

Най-губещото дружество за деня е Индустриален Холдинг България АД след спад от 2,9% до 1,02 лв. Акциите на Етропал АД поевтиняха с 1,8% до 4,90 лв. , нареждайки се на втората позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още