IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Пеева: Отпадането на трудовия договор за ДВИ може да намали прозрачността

Предложенията за промени в ЗППЦК вещаят промени в статута на професията директор за връзка с инвеститорите

15:55 | 09.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Даниела Пеева Снимка: Личен архив</p>

Даниела Пеева Снимка: Личен архив

Във вторник Комисията за финансов надзор (КФН) разпрати за съгласуване с браншовите организации на капиталовия пазар проект за изменение на Закона за публичното предлагане на ценни книжа. От него става ясно, че се предлагат промени, засягащи дейността на директорите за връзки с инвеститорите, а именно да отпадне трудовият договор на директора за връзки с инвеститорите.

Във връзка с предложената промяна в статута на ДВИ потърсихме Организацията на директорите за връзки с инвеститорите в България – АДВИБ за коментар.

АДВИБ обединява повече от 120 директори за връзки с инвеститори на български публични компании и други емитенти на ценни книжа и вече 11 години работи на българския капиталов пазар за утвърждаване на професията, повишаване на прозрачността и стандартите за разкриване на информация. Даниела Пеева е председател на управителния съвет на АДВИБ от създаването ѝ.


Госпожо Пеева, какво мислите за предложената промяна в ЗППЦК относно отпадането на трудовия договор на ДВИ?

- Като цяло смятаме, че тя ще се отрази негативно на нашите членове – ДВИ, както и на всички участници на капиталовия пазар в България. През всички години от създаването си през 2005 г. АДВИБ е работила целенасочено и системно за повишаване на професионалната квалификация, опита и познанията на директорите за връзки с инвеститорите и към настоящия момент голяма част от членовете на АДВИБ отговарят на високи стандарти и са се утвърдили като добри професионалисти, които съществено допринасят за прозрачността на публичните компании в страната и адекватното им и законосъобразно корпоративно представяне пред институциите на капиталовия пазар и всички представители на инвестиционната общност като цяло.

С отпадането на трудовия договор за ДВИ на практика се създава възможност функциите по връзки с инвеститорите да бъдат упражнявани от юридически лица на консултантски договор, което ще прекъсне пряката и постоянна връзка на ДВИ с дружеството, за което работи.

От друга страна се размива и отговорността относно ангажираното с разкриване на информация лице, което на практика ще доведе до затруднение при упражняване на надзорните функции на КФН и съответно комуникацията с инвестиционната общност.

Как смятате че ще се отрази тази промяна на тежестта на професията и дейността по връзки с инвеститорите като цяло?

- В продължение на 5 години (от началото на 2005 г., когато професията беше първоначално включена в Националния класификатор на професиите и длъжностите като „персонал приемащ и даващ информация” с код 422), до началото на 2011 г., когато професията беше включена в Националния класификатор на професиите и длъжностите като водеща корпоративна функция в група Ръководителите в бизнес услугите и административните дейности (с код 1211 наред с финансовите директори и финансовите мениджъри), АДВИБ положи изключително много усилия за повишаване статута на дейността по връзки с инвеститорите и утвърждаването й като значима професия и отговорна корпоративна функция.

Считаме, че с приемането на тази промяна е вероятно длъжността „директор за връзки с инвеститорите“ да престане да съществува като професия.

Вероятно е и че подобна законодателна промяна би довела до неглижиране на дейността по връзки с инвеститорите и до вероятно освобождаване (уволнение) на много колеги – директори за връзки с инвеститорите.

Какъв би бил ефектът върху комуникацията на публичните дружества с регулатора и представителите на инвестиционната общност като фин. анализатори, институционални инвеститори и др. ако дейността по връзки с инвеститорите се прехвърли на обслужващи счетоводни и/или правни кантори?

- Определено тази промяна ни притеснява, защото вярваме, че когато едно лице е част от мениджърския екип на публичната компания, то има възможността да получава навременна и пълна информация относно всички процеси и важни събития в дейността на компанията, респективно да съдейства на корпоративното ръководство с оглед коректното представяне на тази информация на инвестиционната общност. ДВИ са лица, които осъществяват ежедневен контакт с Комисията за финансов надзор, Българска фондова борса, Централен депозитар и пазарните участници. Те играят изключително важна роля за повишаване на прозрачността и утвърждаване на по-високи стандарти за корпоративно управление.

Имате ли информация как този въпрос е уреден в другите европейски страни?

- В последните 5 години АДВИБ установи и поддържа партньорски отношения с повечето европейски асоциации по връзки с инвеститорите, както и с Американския институт по връзки с инвеститорите и нашите партньори силно адмирират регламентирането на дейността по връзки с инвеститорите като професия, упражнявана по трудов договор и считат, че в това отношение българското законодателство предоставя защита, каквато много други национални законодателства не предлагат.

Асоциацията ще предприеме ли действия за защита на интересите на своите членове?

- АДВИБ е организация, чиято дейност е насочена към обединяване на усилията в популяризиране на професията „Директор за връзки с инвеститорите“, представителност на директорите за връзки с инвеститорите пред институциите на капиталовия пазар, сътрудничество между всички директори за връзка с инвеститорите в публичните компании в България. Сред основните ни цели е защита на правата и интересите на членове на Асоциацията – директорите за връзки с инвеститорите. Премахването на трудовия договор като основание за съществуването на професията ще обезсмисли и съществуването на АДВИБ като професионална организация на физическите лица, осъществяващи дейността връзки с инвеститорите.

В тази връзка при провеждане на Общото събрание на организацията, насрочено за 10 ноември 2016 г. ще подложим на обсъждане предложената промяна и ще излезем със становище, което ще представим пред Комисията за финансов надзор. Ще отправим и искане до г-жа Караиванова за среща. Предварителните разговори с много от членовете на Асоциацията и на някои партньорски организации на българския капиталов пазар показват, че като цяло предложената промяна предизвиква негативен отзвук.

Определено вярвам, че като професионална организация на ДВИ трябва да защитим техните интереси, както и дългогодишните усилия, които като организация полагаме да наложим професията като водеща корпоративна функция. Това ще бъде от полза за всички пазарни участници в посока  запазване на постигнатото през годините развитие на дейността по връзки с инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още