IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради минорния петък индексите на БФБ не записаха по-силни седмични ръстове

Инвеститорската активност на „Деня за акции“ не продължи до края на седмицата, съжалява Галина Зайцева от СИС

18:24 | 10.06.16 г. 1
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Водещите индекси на родния капиталов пазар приключиха последния търговски ден от седмицата на червена територия, с нисък оборот и малко сделки – в пълен контраст с търговията в средата на седмицата. Заради минорния петък пък основните индекси не записват по-големи седмични ръстове.

Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX се понижи с 0,99% до 445,27 пункта. Широкият BGBX40 отписа 0,58 на сто от стойността си до 88,74 пункта. Секторният BGREIT записа дневен спад от 0,22% до 100,96 пункта. По-широкият и с равни тегла BGTR30 се понижи с 0,64% до 371,27 пункта.

Въпреки минорния петък седмицата се оказва позитивна за всички индекси. SOFIX расте с 0,581% за седмицата, BGBX40 – с 0,715%, BGREIT – с 0,02%, а BGTR30 – с 0,817%

Реализираният оборот на регулиран пазар възлезе на едва 155,2 хил. лв., от които 56,2 хил. лв. с компании от SOFIX.

„С ниска активност, малък брой сделки и нисък обем приключи седмицата на БФБ. С над 4% са паднали цените по две позиции днес - Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ и Сирма Груп Холдинг АД”, коментира за Investor.bg брокерът в София Интернешънъл Секюритис (СИС) Галина Зайцева*.

Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ публикува, че е извършило плащането на амортизацията и лихвата по главницата облигационна емисия, издадена от дружеството с ISIN код BG2100019079, дължими към 14 май 2016 г. към Централен депозитар,

Според Зайцева впечатление в днешната сесия прави трицифреното покачване в цената на привилегированите акции на Енемона АД – Козлодуй от 280,77%. А като сделка изпъква тази с облигациите на Недвижими имоти София АДСИЦ, която оформи близо 80% от оборота. Обемът при тази позиция бе за 592,6 хил. лв.

Като представител на един от инвестиционните посредници, подкрепили инициативата „Ден за акции“ на БФБ на 8 юни, довел до силен ръст на сделките, Зайцева отбеляза със съжаление, че инвеститорската активност на този ден не продължи до края на седмицата.

„Определено инициативата допринесе сесията в сряда да бъде пъстра и интересна, беше реализиран много висок оборот”, припомни тя, като изрази надежда този ден да стане традиция.

„За следващите седмици се надявам предстоящите общи събрания и потвърдените дивиденти да допринесат за раздвижването на пазара”, допълни анализаторът в СИС.

Лидер по оборот с 50,3 хил. лв. в петък е Проучване и добив на нефт и газ АД. Акциите на дружеството поскъпнаха с 2,4% до 8,5 лв.

На второ място по изтъргуван обем следва Албена Инвест Холдинг АД с оборот от 19,8 хил. лв., Монбат АД е трети с 11,9 хил. лв. докато Индустриален Капитал Холдинг АД е на четвърта позиция с 11,2 хил. лв.

В петък на пода на БФБ се сключиха 152 сделки с 31 емисии акции. Губещите взеха превес над печелившите, след като акциите на 15 емисии поевтиняха, на други 12 поскъпнаха, а на още 4 останаха без промяна.

С най-много сред дружествата с оборот за деня над 5 хил. лв. поскъпнаха акциите на Проучване и добив на нефт и газ АД – с 2,4% до 8,5 лв. На второ място по ценови ръст е Албена Инвест Холдинг АД с покачване от 1% до 8 лв., а на трета позиция остана Софарма имоти АДСИЦ с ръст от 0,1% до 4,96 лв.

Днес най-губещото дружество се оказа Монбат АД, чиито акции поевтиняха с 1,9% до 7,33 лв. На второ място по ценови спад е Адванс Терафонд АДСИЦ с понижение от 1,1% до 2,04 лв., и Химимпорт АД, чиито обикновени книжа изтриха 0,3% от цената си до 1,21 лв.

Привилегированите акции на Химимпорт АД пък ще бъдат спрени от търговия, защото предстои да бъдат конвертирани в обикновени.

Холдинг Варна АД е продало собствените си 100 дяла с номинална стойност 50 лева всеки един от тях, представляващи 100% от капитала на дъщерното дружество за изграждане и експлоатация на спортни обекти Голф Плюс ЕООД, съобщи дружеството през БФБ – София. Акции на дружеството не се търгуваха.

Алфа Финанс Холдинг АД извърши пълно предсрочно погасяване на остатъка по облигационния си заем в размер на 2,8 млн. евро, включващо главница, лихви и допълнителни плащания, съобщи компанията чрез БФБ - София.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още