IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Леки ръстове за индексите на БФБ в началото на седмицата

Очаквам отчетите за първото тримесечие да покажат подобрени резултати, коментира изпълнителният директор на „Конкорд Асет Мениджмънт“ Петко Вълков

17:35 | 11.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Леки ръстове за индексите на БФБ в началото на седмицата

Водещите индекси на Българската фондова борса (БФБ) успяха да затворят с леки ръстове в понеделник, след като лавираха между печалбите и загубите по време на първата сесия за седмицата. Първи по оборот, брой сделки и ценови спад се оказа Юрий Гагарин АД.

Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX се покачи с 0,13% до 441,62 пункта. Секторният BGREIT прибави 0,3 на сто към стойността си до 100,38 пункта. По-широкият и с равни тегла BGTR30 нарасна с 0,2% до 368,01 пункта. Широкият BGBX40 на практика остана без промяна при 88,54 пункта, което е леко понижение с 0,02%.

Сред новините от деня са, че Централен депозитар АД организира среща за мегафонда от „Регистър А“ на 13 април. Поканени са асоциациите, имащи отношение към капиталовия пазар, след като идеята възбуди инвеститорската общност.

Към края на април пък се очаква да бъдат публикувани отчетите на публичните компании за първото тримесечие на 2016 г.

„Мисля, че тенденцията за развитието на фундамента е добра. Годишните отчети за 2015 г. показаха сравнително солидни данни“, коментира в тази връзка главният изпълнителен директор на УД „Конкорд Асет Мениджмънт“АД Петко Вълков в предаването „Invest/Or” по Bloomberg TV Bulgaria.

Той очаква първите междинни финансови отчети на българските публични дружества за годината да покажат подобрени резултати, с изключение на компании със сезонна дейност. Според него отчетите трябва да потвърдят годишните очаквания, че „2016 г. в корпоративния свят на България ще бъде по-добра от 2015 г.“

Вълков наблюдава по-изразен инвеститорски интерес към дружества, разпределящи дивиденти през последните години. По думите му получаването на дивидентна доходност, която чувствително надхвърля лихвите по банковите депозити, е една от причините за по-високото търсене на подобни книжа.

Една такава компания е София Комерс - Заложни къщи АД, чиито акционери в петък гласуваха за дивидент по привилегированите книжа от 0,75 лв. на акция и от 1 лв. на една обикновена акция. След две сделки днес обикновените книжа поскъпнаха с 10,84% до 5 лв. за брой. При привилегированите нямаше движение.

Реализираният оборот на регулиран пазар възлезе на 112,8 хил. лв., от които 33,2 хил. лв. с компании от SOFIX.

С 21,4 хил. лв. лидер по оборот е Юрий Гагарин АД. След 19 сделки пловдивското дружество се оказа и първо по брой сключени сделки. След тях акциите му поевтиняха с 11,8% до 36 лв. за брой, или с най-много от всички.

По оборот с 20,1 хил. лв. следва Синергон Холдинг АД. Акциите на компанията записаха най-високия ценови ръст сред дружествата с оборот за деня от 5 хил. лв. Те поскъпнаха с 6,7% до 1,1 лв. за брой след четири сделки.

По изтъргуван обем следва Софарма АД с 12,1 хил. лв. и 1,1% спад в цената на акциите до 2,65 лв.

Четвърто по оборот с 9,3 хил. лв. и второ по ценови ръст с 1,9 на сто до 1,75 лв. за брой е Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ.

Топ 5 допълва Чайкафарма висококачествените лекарства АД след две сделки, които не промениха цената на акциите и тя остана 5,85 лв. за брой.

В понеделник на пода на БФБ се сключиха 118 сделки с 33 емисии акции. Губещите взеха превес над печелившите, след като акциите на 16 емисии поевтиняха, на други 12 поскъпнаха, а на още 6 останаха без промяна.

Общото събрание на акционерите на Кредисимо АД одобри отписването и преместването на компанията за бързи кредити в нов по-голям офис.

Същевременно стана ясно, че синдиците на КТБ разглеждат оферти за дяловото участие на банката в БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ АД.

Две дъщерни дружества на Трейс Груп Холд АД подписаха общо четири нови договора в Сърбия за над 1,1 млн. лв. без ДДС. Новините не доведоха до пазарни движения при акциите на пътния холдинг.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още