IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на БФБ се повишиха в петък, но изпращат трета поредна губеща седмица

След краткото оживление в края на 2015 г. инвеститорският интерес отново е слаб, а оборотите - ниски, коментира Христо Владимиров от Ди Ви Асет Мениджмънт

18:03 | 22.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	БФБ-София. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

БФБ-София. Снимка: Investor.bg

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) се повишиха в петък и прекъснаха 5-дневната губеща серия. Изключението е индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT, който единствен записа дневен спад и продължава със загубите, инкасирани в последните дни.

Въпреки дневните ръстове обаче всички индекси изпратиха седмицата с понижения. По този начин борсовите измерители изпращат третата седмица от годината с трети пореден седмичен спад.

В петък индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX се покачи с 0,61% до 44,46 пункта, но за седмицата е на минус 1,3%.

„През изминалата седмица най-старият индекс на българския фондов пазар влезе в нова серия понижения, които на практика изтриха голяма част от повишението му през втората половина на декември“, коментира за Investor.bg финансовият анализатор в Ди Ви Асет Мениджмънт Христо Владимиров*.

Сред останалите индекси широкият BGBX40 днес е нагоре с 0,45%, но и надолу за седмицата с 1,5% до 90,10 пункта. По-широкият и с равни тегла BGTR30 се смъкна с 2,3% за седмицата, след като в петък нарасна с 0,21% до 369,24 пункта.

Единствен секторният бенчмарк BGREIT бележи дневен спад от 0,19%, с което седмичната загуба се покачва до 1%. Индексът затвори на ниво от 96,22 пункта.

„След краткосрочното оживление в края на миналата година търговията на БФБ отново се върна в старото си русло на слаб инвеститорски интерес и ниски обороти. Дори в индекса SOFIX има компании, чиито акции не се търгуват с дни или сделките са спорадични и за незначителен брой книжа“, подчерта Владимиров.

Реализираният оборот на регулиран пазар възлезе на 182,4 хил. лв. С най-голям оборот в петък и лидер по брой сключени сделки е Софарма АД. В 31 сделки бяха изтъргувани 25 070 акции на фармацевтичната компания. Акциите й поскъпнаха с 1,92% до 2,65 лв.

Новините от днес са, че Момина крепост АД няма да се влива в Софарма. Двете компании са уведомили Комисията за финансов надзор за постигнатото между тях споразумение за отказ от сделката за преобразуване.

По оборот следват Химимпорт АД (+2,8%) с 34,6 хил. лв., Медика АД (+13,3%) с 12,8 хил. лв., Лавена АД (без промяна) с 10,8 хил. лв. и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (+0,6%) с 8,6 хил. лв.

В петък на пода на БФБ се сключиха 153 сделки с 37 емисии акции. Печелившите взеха превес над губещите, след като акциите на 12 емисии поевтиняха, на други 17 поскъпнаха, а на още 8 останаха без промяна.

Христо Владимиров очаква, чевялата търговия да продължи и в обозримо бъдеще. Според него за това допълнително допринася и нестабилността на международните финансови пазари, свързани със забавянето на растежа на световната икономика и особено тази на Китай.

Днес няма сделки с акции на Стара планина холд, ХЕС, М+С Хидравлик, Елхим-Искра и Българска роза. Холдингът обяви резултатите на дружествата за 2015 г. и прогнозите за януари.

В петък имаше само две сделки с книжа на Трейс Груп Холд АД, след които цената се покачи с 1,6% до 5,64 лв. Справка на Investor.bg на база отчетите на пенсионните фондове показа, че УПФ „Бъдеще“ е проявил силен интерес към акциите на пътния холдинг, като в края на 2015 г. вече притежава негови акции за 6,72 млн. лв.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ!

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още