IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само BGREIT изпрати седмицата с ръст

В страната има дългосрочни инвеститори, които имат експертиза да отсяват грамотно експозициите си, коментира Бончо Иванов от ОББ Асет Мениджмънт

19:23 | 20.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Само BGREIT изпрати седмицата с ръст

Само секторният индекс BGREIT изпрати седмицата с ръст. Всички останали водещи индекси на Българска фондова борса финишираха както с дневен, така и със седмичен спад.

Водещият SOFIX олекна с 0,57% през днешната сесия и с 0,3% през седмицата до 440,04 пункта. Широкият BGBX40 записа спад от 0,42% в петък и 0,5% за седмицата до 88,15 пункта. Секторният бенчмарк BGREIT поскъпна с 0,12% в петъчната сесия и с 1,2% за седмицата до 95,61 пункта. Спадът при равнопретегления BGTR30 е от 0,41% за деня и 0,67% за седмицата до 360,67 пункта.

„Ако погледнем контекста на голямата ликвидност, която се шири във финансовата система на страната, ще се питаме отново и отново защо продължаваме да запазваме сравнително ниските обороти на БФБ“, коментира за Investor.bg Бончо Иванов, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт*. Това е така, защото на капиталовия ни пазар „ няма много нови неща“, посочва той.

„С изключение на няколкото успешни първични публични предлагания тази година не може да се похвалим с кой знае колко нови атрактивни емитенти. Нямаме подобрение по въпроса за приоритетността и „проумяването“ от страна на отговорните институции, политици, а и икономически съсловия каква функция извършва този пазар в по-напредналите страни и дали искаме да вървим в тази посока”, добавя анализаторът.

Оборотът на регулиран пазар в петък възлезе на 334,2 хил. лв. Лидери по оборот са Софарма АД (+0,2%) – 74,8 хил. лв., ТБ Първа инвестиционна банка АД (-2,3%) – 66,7 хил. лв., облигациите на ХипоКредит АД (-2,8%) – 56,3 хил. лв., Химимпорт АД (-2,1%) - 47,3 хил. лв., и ТБ Централна кооперативна банка АД (-1,0%) - с 31,6 хил. лв.

В днешната сесия на БФБ се сключиха 186 сделки с 31 емисии акции. Губещите позиции са почти два пъти повече от печелившите, като съотношението печеливши/губещи е 9/16, а при 6 от позициите нямаше промяна в цената.

„В страната има дългосрочни инвеститори, които имат експертиза да отсяват грамотно експозициите си, но имат достатъчен глобален мироглед, за да не са затворени в определени граници”, посочва като положителна страна на пазара у нас Иванов.

Освен това според него в страната има публични и непублични компании, които имат желание да използват капиталовия ни пазар по предназначение, създават обществена полезност и продукт.

Той казва и че „недоразвитостта на пазара ни дава и не лоши инвестиционни възможности в текущата ситуация, които основно се влияят от инвеститорския хоризонт, а отчетите, очакванията по отделни компании, включително дивидентните им политики и обявени прогнози, трябва да се четат внимателно“.

Като пресен пример може да се посочи Свилоза АД. Свищовското дружество отчете 77% годишен ръст на консолидираната печалба. След новините акциите на компанията поскъпнаха с най-много днес сред дружествата с оборот над 5 хил. лв. - 9,4% до 3,445 лв. за брой.

Сред дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-много поевтиняха акциите Монбат АД – с 3,1% до 7,16 лв. за брой, на ПИБ АД– с 2,3% до 2,10 лв., обикновените на Химимпорт – с 2,1% до 1,35 лв., и тези на Агрия груп холдинг АД – с 2% до 10 лв.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още