IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът разчита на външни фактори да го изведат от летаргията

Чакаме новини за листвания, и то с голям фрий флоут, на истински публични дружества, заяви Владислав Панев от Скай управление на активи

17:37 | 20.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарът разчита на външни фактори да го изведат от летаргията

Повечето индекси на БФБ се повишиха в днешната сесия, като измененията бяха следните: SOFIX (+0,6%) до 477,03 пункта, BGBX40 (+0,4%) до 94,63 пункта, BGTR30 (-0,02%) до 388,22 пункта и BGREIT (+0,5%) до 96,25 пункта.

„Фондовата борса продължава да отразява справедливо състоянието на икономиката на страната. Доколкото тя е зависима от европейските субсидии и повечето предприемачи следят с интерес новия програмен период, така и пазарът на ценни книжа разчита на мистични външни фактори да го изведат от летаргията. Дневните коментари на търговските сесии на БФБ, не само през лятото, в този смисъл са напълно излишни. Чакаме новини за листване на пазара и то с голям фрий флоут на истински публични дружества, както и сигнали за икономически растеж. Вместо това се опитват да ни убедят, че тримесечните отчети на публичните дружества са излишно бреме. Няма нужда да откриваме топлата вода. Може просто да видим какво се случва в Румъния или Полша“, коментира за Investor.bg Владислав Панев*, председател на СД на УД Скай управление на активи.

Търговията с акции днес възлезе на 1,296 млн. лв., благодарение основно на прехвърлянето на 0,6% от капитала на Трейс Груп на стойност 1,077 млн. лв. Големият пакет премина на ниво от 6,90 лв. за акция, а търговията приключи при 6,82 лв. (-1,9%) за брой.

По оборот следват М+С Хидравлик (+0,4%) – 41 хил., Адванс Терафонд АДСИЦ (-1,2%) – 27 хил. и София Комерс – Заложни къщи, привилегировани (+8%) – 21 хил.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 49 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 29/15, а при 5 позиции нямаше промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Хидропневмотехника (+53%), а с най-силен спад са книжата на ПИБ (-2,4%).

Акциите на Еврохолд поскъпнаха с 2,8%. Застрахователите на холдинга (ЕИГ) отчетоха 54% ръст на премийния приход за полугодието, а при автомобилните дилъри на холдинга има 5% годишно увеличение на продажбите през първата половина на годината

Днес стана ясно, чв Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ) придобива гръцко животозастрахователно поделение на Credit Agricole. Транзакцията се очаква да бъде финализирана през последното тримесечие на годината.

Книжата на Софарма Трейдинг се повишиха с 1,4%. Дружеството отчете 4% годишен ръст в продажбите за полугодието. Само за юни компанията е продала стока за близо 50 млн. лв. при брутна печалба от 1,173 млн. лв.

Лиосваше активност при Арома Риъл ЕстейтНовата търгова цена за дружеството е с 12% по-висока. Тя е 0,89 лв. на акция, спрямо предходни цени от съответно 0,793 лв. и 0,873 лв.

Акциите на Софарма поскъпнаха с 2,5%, а с тези на Медика нямаше търговия. Днес станя ясно, че на 16.07.2015 год. „Софарма” АД е закупило 240 000 броя акции от капитала на „Медика“ АД, с която сделка участието на „Софарма“ АД в капитала на „Медика“ АД е достигнал 36,1% от 33,7% преди.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още