IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летаргията на БФБ приближава повратна точка

Скоро ще видим растящи цени по някои основни борсови позиции с добър бизнес, смята Владимир Малчев от Бул Тренд

17:37 | 13.07.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Летаргията на БФБ приближава повратна точка

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 0,3% в първата сесия за седмицата до ниво от 470,76 пункта при оборот от 355 хил. лв., въпреки очерталото се споразумение за Гърция. От началото на годината индексът спада с 9,2%. 

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 отстъпи с 0,1% до 93,61 пункта, равнопретегленият BGTR30 се покачи с 0,4% до 386,08 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT е надолу с 0,1% до 95,53 пункта.

„Летаргията на БФБ се задълбочава все повече, а SOFIX е в негативен тренд през последната една година, в която инвеститорите преживяха доста тежки удари от различни посоки. Струва ми се обаче, че наближава повратна точка и скоро ще видим активизиране на търговията и растящи цени по някои основни борсови позиции, чиито бизнес стои добре", заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.  

"Повишената икономическа активност, ниските лихви по депозитите и огромният свободен ресурс, който ще търси по-добра доходност, ми дават основания за позитивни очаквания към следващите месеци. Освен това приближаващото решаване на гръцката криза означава отпадане на още един рисков фактор от сметките на инвеститорите", посочва той.

"Надявам се да видим и активизиране на първични публични предлагания на интересни нови емисии, които да привлекат вниманието към БФБ, защото предлагането на качествени активи на борсата значително се ограничи през последните месеци, а и години, което пък ограничи и търсенето“, коментира анализаторът.

Търговията с акции днес възлезе на 529 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Химимпорт (+2,3%) – 170 хил., София Комерс – Заложни къщи , привилегировани (0%) – 128 хил. и Холдинг Варна (+5,2%) – 104 хил

На регулиран пазар се сключиха сделки с 44 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 18/19 а при 7 позиции нямаше промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Спиди (+5,5%), а с най-силен спад са книжата на Софарма (-6,1%).

Нямаше сделки с акциите на ЕЛАНА Агрокредит. Дружеството обяви, че вече предлага финансов лизинг и за животновъди. Компанията окончателно е изплатила кредита си за оборотни средства от Societe Generale Експресбанк.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 4
LuckyYou
преди 9 години
И после като стадо отидете и отново гласувайте за тях! Точно като стадо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
LuckyYou
преди 9 години
Докато ГЕРБ управлява няма да има ръст на БФБ! Нали Батя, признай си го!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Батя
преди 9 години
То се случва точно когато масата не вЕрва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
vlado64
преди 9 години
Дрън , дрън поврат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още