IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без ясна посока за индексите приключи търговията във вторник

КФН отписа Енерго-про Продажби АД като публично дружество, а БФБ спира търговията с акции на компанията от 24 юни

17:56 | 23.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Без ясна посока за индексите приключи търговията във вторник

Основните индекси на Българската фондова борса (БФБ) приключиха търговията във вторник в различни посоки.

Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX остана без промяна при 482,17 пункта. Широкият BGBX40 днес е нагоре с 0,32% до 95,85 пункта. BGTR30 добави 0,71% към стойността си до 384,22 пункта. Секторният бенчмарк BGREIT приключи със спад от 0,42% до 93,35 пункта.

На сайта на Комисията за финансов надзор са публикувани за обществено обсъждане промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа, които предвиждат отпадане на задължението на борсовите дружества да публикуват тримесечни отчети. Предвижда се обаче задължение за публично разкриване на шестмесечни финансови отчети за дейността на емитентите и запазване на досега съществуващото задължение за оповестяване на годишните финансови отчети.

Сред предложенията е и срокът, в който емитентът е длъжен да осигури на разположение на обществеността годишния финансов отчет и годишния консолидиран финансов отчет за дейността си, да бъде удължен от 5 на 10 г. Същият срок е предвиден и по отношение осигуряването на разположение на шестмесечните финансови отчети.

Борсовият регулатор е одобрил проспект за увеличение на капитала на Нео Лондон Капитал с 40 млн. лв. На практика дружеството ще бъде поредният емитент, който ще потърси финансиране през борсата.

Днес оборотът на регулиран пазар възлезе на 521,5 хил. лв. На БФБ-София се сключиха 181 сделки с 38 емисии акции. Превес взеха печелившите, след като книжата на 17 емисии поскъпнаха, на 14 поевтиняха, а без промяна затвориха 7.

Лидери по оборот днес са Холдинг Център АД (+7,1%) - 91,5 хил. лв., Еврохолд Бъглария АД (+1,3%) - 89,5 хил. лв., Супер Боровец Пропърти Фонд АДСИЦ (-4%) - 61,6 хил. лв., БФБ-София АД (10,7%) - 60,5 хил. лв., и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (+1,5%) - 57,4 хил. лв.

Сред дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-много поскъпнаха акциите на БФБ-София, следвани от тези на Холдинг Център АД, но само след една сделка.

Най-губещи днес се оказват книжата на Супер Боровец Пропърти Фонд АДСИЦ, чиято цена пада до 1,45 лв., Първа инвестиционна банка, чиито акции поевтиняха с 1,2% до 2,40 лв., и тези на Адванс Терафонд АДСИЦ, които спаднаха с 0,5% до 2,17 лв.

Днес има една сделка с акции на Енерго-Про Продажби АД, след която акциите поевтиняха с 1,1% до 22,256 лв. Тя дойде, след като стана ясно, че КФН е отписала дружеството като публично, а БФБ ще спре търговията с акции на компанията от 24 юни (сряда).

Цената на акциите на Фонд имоти АДСИЦ е без промяна при 0,027 лв. за брой. Пет физически лица са обединили силите си чрез споразумение и така всяко от тях контролира непряко дял от 5,21% в капитала на Фонд имоти АДСИЦ.

Днес няма сделки с акции на Арома АД. Общото събрание на акционерите гласува за разпределянето на 0,03 лв. брутен дивидент на акция от нетната печалба за 2014 г. За целта компанията отделя 464 754,87 лв.

За дивидент от 0,20 лв. гласуваха акционерите на Унифарм АД. Компанията отделя 1,2 млн. лв. от печалбата за дивиденти. Днес няма сделки с акции на дружеството.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Свързани компании:

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още