IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФГВБ потвърди, че Нели Кордовска е разписала указания към квесторите на КТБ

Указанията касаят договори за депозити, които са били прекратени преди поставянето на КТБ под специален надзор, но парите не са били преведени на вложителите

17:51 | 14.05.15 г. 2
ФГВБ потвърди, че Нели Кордовска е разписала указания към квесторите на КТБ

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) потвърди, че Нели Кордовска, в качеството й на заместник-председател на Управителния съвет на фонда, упълномощена да го представлява от подалия през ноември миналата година председател на УС Росен Николов, е подписала указания до квесторите на Корпоративна търговска банка (КТБ), става ясно от съобщение на ФГВБ, изпратено до медиите.

По-рано днес такава информация изнесе председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

“Изрично подчертаваме, че в случая поставеният от квесторите въпрос се отнася до договори за депозит, сключени при привилегировани лихвени условия, чието прекратяване е станало преди поставянето на КТБ АД под специален надзор от БНБ”, подчертават от фонда в съобщението.

Припомняме, че преди седмица премиерът обвини квесторите на КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев, че са променили договори за депозити на над 1 000 клиенти на банката и са ощетили фонда за влоговете с около 100 млн. лева. В резултат двамата поискаха експертна оценка на действията им.

Квесторите на банката с отнет лиценз се оправдаха, че са изпълнявали указания на надзорните органи. Междувременно Прокуратурата започна разследване срещу Лютов и Костадинчев и изиска от Българската народна банка (БНБ) всички указания, които са давани на двамата. Днес главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че очаква да получи всички материали до края на деня.

От БНБ отрекоха да са давали предписания за предоговаряне на влогове.

От пресцентъра на фонда посочват, че указанията, които е подписала Кордовска, не трябва да се интерпретират изолирано, а във връзка с поставените конкретни въпроси от квесторите.

Лютов и Костадинчев са питали как да се третира случай, при който договор с привилегирована лихва е прекратен на 20 юни 2014 г., сумата е преведена от банката, но поради поставянето й под специален надзор сумата се е върнала обратно и е заведена като кредитно салдо на името на вложителя и по нея не се начислява лихва.

В съобщението на фонда се посочва, че отговорът е изцяло съобразен с понятието “влог”, което е регламентирано в закона, и че лицето трябва да се подаде като вложител към фонда.

Квесторите са поискали и потвърждение и доизясняване на въпросите на общото събрание на фонда, което се е състояло през ноември миналата година. Решението на фонда е влоговете при тези случаи да се третират като гарантирани, ако вложителите, при прекратяването на договорите, са платили наказателна лихва за предсрочно прекратяване на договора за депозит.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
marto76
преди 9 години
В крайна сметка се оказва, че всички са спазили закона и БНБ не е давала инструкции към квесторите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
"...ФГВБ потвърди, че *** Кордовска е разписала указания към квесторите на КТБ..."Включително и "указанието" за изплащането на нейния депозит в извънработно време, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още