IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Превес на губещите акции на БФБ

С активизирането на търговията около отчетите ще се възобнови и умереното покачване на цените, смята Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

17:38 | 14.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Превес на губещите акции на БФБ

Индексите на БФБ приключиха със спадове първата сесия след Великден, както следва: SOFIX (-1,3%) до 506,52 пункта, BGBX40 (-1,1%) до 102,06 пункта, BGTR30 (-1,3%) до 409,21 пункта и BGREIT (-1,1%) до 95,68 пункта.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 51 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 12/31, а при 8 позиции нямаше промяна.

„Активността на инвеститорите отслабна още през миналата седмица и това продължава и в началото на следпразничната седмица. Нормална търговия почти нямаше, като единственото изключение беше при емисията на Златен лев Холдинг  и то поради корпоративната новина, свързана с евентуалното разпределяне на значителен дивидент на предстоящото общо събрание на акционерите. Прилични количества акции попаднаха в дребни инвеститори през последните месеци, когато обилно се продаваха акции от един от по-големите миноритарни акционери и това се отразява днес в доста висока за нашите стандарти ликвидност. Зад сделките, предвид на броя им и средния обем, стоят предимно дребни индивидуални инвеститори", заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

"Иначе при ниската активност на борсовите участници и познатата слаба ликвидност традиционно цените се понижават и днес това се вижда при повечето от търгуваните емисии, което се отразява и в силно зачервяване на борсовите индекси. Очаквам постепенно активизиране през следващите търговски сесии с приближаването на края на месеца и публикуването на финансовите отчети за първото тримесечие, които по мое мнение ще покажат недостатъчните, но все пак позитивни тенденции в икономиката. С активизирането на търговията ще се възобнови и умереното покачване на цените, което започна през втората половина на март“, коментира анализаторът.

Търговията с акции днес възлезе на само 348 хил. лв., като с оборот над 20 хил. бяха Златен лев Холдинг (+12%) – 134 хил., Химимпорт (-1,2%) – 35 хил. и Софарма (-4,4%) – 24 хил.

Златен лев Холдинг ще гласува за 0,64 лв. брутен дивидент на акция, като планира да разпредели цялата печалба за миналата година.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение след Златен лев са акциите на Корадо (+3,4%), а с най-голям спад след Софарма са книжата на Софарма имоти АДСИЦ (-2,5%).

Акциите на Трейс Груп се понижиха с 0,6%. Трейс ПЗП Ниш е подписало втори договор за пътна поддръжка в Сърбия, като дъщерното дружество на Трейс Груп ще извършва текущ ремонт и поддържане на улици и пътища в община Пирот.

Книжата на
 Елана Агрокредит отстъпиха с 0,2%. Стана ясно, че са записани 93% от новите акции на дружеството. Ако те бъдат платени, увеличението на капитала ще бъде успешно, като ще набере 14,552 млн. лв.

Нямаше сделки с акциите на Слънчо. Днес дружеството гласува за дивидент от 0,35 лв. на акция, като се разпределя цялата печалба за 2014 г. плюс част от неразпределената.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още