IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ниската ликвидност изолира БФБ от пазарните тенденции в Европа

Оживлението на европейската икономика вероятно ще подкрепи българските износители, посочва Христо Владимиров от Ти Би Ай Инвест

17:45 | 16.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ниската ликвидност изолира БФБ от пазарните тенденции в Европа

Индексите на БФБ приключиха с понижения първата сесия за седмицата, както следва: SOFIX (-0,6%) до 493,92 пункта, BGBX40 (-0,5%) до 99,20 пункта, BGTR30 (-0,4%) до 390,24 пункта и BGREIT (-1,4%) до 95,47 пункта.

„Българският фондов пазар остана подвластен на минорните настроения на инвеститорите от началото на годината, като отново пропусна еуфорията на пазарите в Западна Европа след решението на ЕЦБ да започне мащабна програма за количествени улеснения. Отново основната причина за изолираното поведение на българските акции е ниската ликвидност, която е израз на липсата на значим интерес на инвеститорите към родния капиталов пазар", заяви за Investor.bg Христо Владимиров*, анализатор в ИП Ти Би Ай Инвест.

"Водещите европейски индекси в момента се движат основно под влиянието на два фактора на подкрепа и два на съпротива. Двата подкрепящи фактора са ниската цена на петрола (на входа на икономиката) и понижената цена на еврото (на изхода на икономиката) вследствие политиката на ЕЦБ. Двата фактора, оказващи съпротива на възходящия тренд на европейските акции, са конфликтът в Украйна и кризата в Гърция. Доколкото последните два фактора все още изглеждат ограничени в своето въздействие, инвеститорите предпочитат да залагат на първата група фактори, които се очаква да подкрепят осезателно измъчената европейска икономика. С известно закъснение това оживление вероятно ще се пренесе и във финансовите резултати на голяма част от българските компании износители през следващите няколко тримесечия“, коментира анализаторът.

Търговията с акции днес възлезе на 2,333 млн. лв., като с най-голям оборот бяха Българска роза, Карлово (-0,1%) – 465 хил. и Трейс Груп (+4,8%) – 423 хил.

Трейс излезе с прогноза, в която очаква консолидирана печалба от около 10 млн. лв. през 2014 г., като прогнозира и около 10% ръст на приходите от продажби през 2015 г. при повишена рентабилност.

С оборот над 100 хил. бяха още Елхим Искра (+0,9%) – 253 хил., Монбат (-0,6%) – 191 хил., Топливо (+2%) – 120 хил. и Агрия Груп (-1,2%) – 102 хил.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 55 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 16/24, а при 15 позиции нямаше промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст след Трейс са акциите на Българска Холдингова Компания (+5,7%), а с най-голям спад са книжата на Свилоза (-14%) и Синергон (-3,5%).

Книжата на Еврохолд се понижиха с 2,6%. Дъщерно дружество на холдинга е издало облигации за 10 млн. евро при над 13% годишна лихва. Книжата са 6 годишни и лихвата може да падне до около 9,75%, след като Евохолд стане гарант по тях.

Акциите на БФБ-София отстъпиха с 1,4%. Пазарният оператор обяви, че започва същинската работа по интеграцията на борсите в София, Скопие и Загреб. Надяваме се към края на годината да имаме платформа на световно ниво, каза шефът на БФБ Иван Такев.

Преподавателят по финанси Боян Иванчев заяви, че БФБ би имала съвсем друга цена, ако търгуваше държавни ценни книжа. AПСК заложи приватизацията на БФБ сред приоритетите си за 2015 г.

Днес нямаше сделки с ЧЕЗ Разпределение България. КЗК установи злоупотреба с господстващо положение на компанията. Дружеството има 30-дневен срок да представи писмени възражения по предявените твърдения на регулатора.

Липсваше активност и с акциите Арома. Компанията обяви, че на 10 февруари е получила коригирано търгово предложение от Димитър Луканов към останалите акционери на дружеството на цена от 0,971 лв. на акция, която Арома смята за справедлива. КФН наложи временна забрана върху предишното предложение с цена от 0,887 лв. за ценна книга. 

На пресконференция днес редица организации се обявиха публичните дружества да бъдат изключени от новите постановки в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, които предвиждат налагането на санкции на офшорни собственици на ниви, както и на собствениците с чуждестранно участие извън Европейския съюз (ЕС).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още