IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Негативните фактори на БФБ надвишават позитивните

Пенсионните фондове ще продължат да странят от пазара до окончателно решение за пенсионния модел, смята Даниел Димитров от Реал Финанс

17:37 | 09.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Негативните фактори на БФБ надвишават позитивните

Индексите на БФБ започнаха с понижения седмицата, както следва: SOFIX (-0,2%) до 499,32 пункта, BGBX40 (-0,5%) до 100,56 пункта и BGTR30 (-0,5%) до 395,98 пункта. Само секторният BGREIT се покачи – с 0,2% до 97,52 пункта.

„Днешната борсова сесия премина при ниски обеми на търговия, като цените на акциите отчетоха леки понижения. Въпреки слабата търговия не можем да не отчетем факта, че броят на понижаващите се акции значително надхвърли повишаващите се (23/10 - бел. ред.)", заяви за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

"Към момента няма позитивни новини за родния пазар, въпреки че впечатленията, които оставиха публикуваните неконсолидирани отчети за последното тримесечие на 2014 г. не бяха лоши. Негативните фактори обаче са много повече: гръцката криза скоро ще излезе извън рамките на политическото говорене от страна на новото правителство на Сириза. Сблъсъките в Украйна се задълбочават, а световната икономика забавя растежа си. Положителният импулс, който внесе ЕЦБ с предприетите мерки за количествени улеснения сякаш започна да преминава", коментира той.

"Днес НСИ изнесе данни за подобрение в индексите на промишленото производство, на строителството и на търговията на дребно. Това обаче по никакъв начин не повлия на борсовата търговия. В момента на БФБ отсъстват и едни от най-големите инвеститори – българските пенсионни фондове, поради протичащата вече втори месец политическа атака срещу тях. Смятам, че до вземането на окончателно решение за предложените промени в пенсионния модел те няма да купуват български акции и това допълнително тежи на и без това слабо ликвидния ни пазар. В условията на силно изтъняло търсене ставаме свидетели на движения като днешното при Синергон Холдинг АД, където със сделка за 28 акции цената бе понижена с 12%“, допълва той портфолио мениджърът.

Търговията с акции днес възлезе на 184 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (+0,8%) – 30 хил. и Трейс Груп (-1,8%) – 27 хил.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 43 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 10/23, а при 10 позиции нямаше промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-силно повишение са акциите на ЧЕЗ Електро България (+2,9%) и Спиди (+1,5%), а с най-голям спад са привилегированите книжа на Химимпорт (-3,4%).

Акциите на Петрол отстъпиха с 0,3%. Дружеството излезе на неконсолидирана загуба от 15 млн. лв. за 2014 г., въпреки че продажбите се увеличават с 29% на годишна база до 762 млн. лв.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още