IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX намира подкрепа около психологическите 500 пункта

Преодоляване на съпротивата от 550 пункта ще промени техническата картина към позитивна, смята Явор Спасов от БенчМарк Финанс

17:41 | 04.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SOFIX намира подкрепа около психологическите 500 пункта

Водещият борсов индекс SOFIX прибави 0,1% в днешната сесия до ниво от 502,05 пункта при оборот от 265 хил. лв. От началото на седмицата индексът в на плюс 0,3%, а от началото на годината е загубил 3,8%.

Ценово претегленият BGBX40 се покачи с 0,3% до 100,98 пункта, равнопретегленият BGTR30 се повиши с 0,6% до 397,92 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, нарасна с 0,9% до 97,75 пункта.

"Много от акциите се търгуват около нивата, които бяха достигнати в пика на банковата паника на 27 май миналата година. Активността е сравнително висока, което показва преструктуриране на портфейли, бягство от акции от страна на едни инвеститори и спекуланти и влизане в позиции от страна на други. Бягството от акции бихме могли да отдадем на промяната в сентимента, която се случи в рамките на няколко дни в средата на декември. Евтиното евро, количествените улеснения в Европа, ръстът на повечето европейски борси, както и някои локални фактори, като ниските лихви по депозитите и сравнително добрите корпоративни отчети, са фактори, които оказват положително въздействие върху очакванията на инвеститорите и подкрепят цените на акциите", коментира Явор Спасов*, мениджър Бизнес развитие в БенчМарк Финанс.

"В резултат на това индексът SOFIX отново намери подкрепа в зоната на психологическите 500 пункта. От техническа гледна точка, това ниво е важно за пазара, което личи от въздействието му в миналото – консолидацията през 2004 г.,  върхът през 2009 г., дъното на разпродажбите от 27 юни 2014 г. През октомври индексът отново доближи 500, но намери подкрепа и стартира възходящо движение. То за съжаление беше твърде кратко и се оказа „бичи капан" и в момента търговията отново гравитира около 500 пункта", посочва анализаторът.

"Дали сентиментът отново се променя или се намираме в корекция на низходящото движение от 550 до 490 пункта? Поведението на пазара в близките дни и седмици вероятно ще ни подскаже отговора. Трайно изплуване на SOFIX над 500 пункта и формиране на по-високи седмични върхове и дъна вероятно ще даде сили на биковете за атака на 550 пункта. В по-далечен план преодоляване на съпротивата от 550 пункта ще промени техническата картина към позитивна. Непосредствени нива на съпротива и подкрепа са съответно 520 и 490 пункта", отбелязва Спасов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още