IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стара планина холд очаква понижение на продажбите от 0,5% през 2015 г.

Холдингът предвижда за поредна година около 1/3 от печалбата да бъде разпределена сред акционерите

13:59 | 12.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стара планина холд очаква понижение на продажбите от 0,5% през 2015 г.

Стара планина холд АД и предприятията от нашата група изпращат една трудна, но сравнително успешна година, се казва в обръщение на Съвета на директорите на холдинга до акционерите и инвеститорите, публикувано днес чрез БФБ.

Годишните продажби на предприятията от групата ще достигнат 181,4 млн. лева, което е ръст от 1,3% в сравнение с 2013 година и представлява 93% от пиковите нива в предкризисната 2008 година.

От друга страна брутната печалба в групата ще нарасне с 15,8% в сравнение с 2013 година. Това ни дава сигурност, че за поредна година около 1/3 от печалбата ще бъде разпределена сред акционерите на холдинга. Традиционно дивиденти ще разпределят и най-големите предприятия от групата. 

Настоящото предвиждане се основава на постигнатите резултати през настоящата година, бизнес плановете на предприятията за 2015 година и песимистичните очаквания, свързани с европейските пазари през следващата година. Тези резултати са в пряка зависимост от процесите на икономиката в еврозоната, която показва много нисък ръст на доверие в индустриалното производство. Равнището на нашия износ е в пряка зависимост от пазарите, на които продава групата – основно в Европейския съюз.  

През 2014 година успяхме да задържим основните си пазари и постигнахме увеличение на продажбите за Северна Америка. През второто полугодие негативният ефект от кризата в Украйна и санкциите срещу Русия се отрази и на нашите продажби, които спаднаха с 5% в сравнение със същия период на 2013 година. 

Съветът на директорите на Стара планина холд АД предвижда консолидираните приходи от продажби на продукция през 2015 година да достигнат 178 млн. лева, което означава спад от 0,5% в на сравнима база с очакванията за 2014 година. 

Първостепенна задача и през 2015 година ще бъде запазване на основните и разширяване на присъствието на новите пазари. Това ще изисква от нас да предложим добри цени, високо качество и къси срокове на доставка. Предвиждаме цените на основните суровини да останат стабилни, с несъществени изменения надолу. Предприятията ни планират инвестиции, които да доведат до въвеждането на нови продукти, по-висока производителност и съответно по-добро заплащане на заетите лица. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Инвестициите в цялата група на Стара планина холд АД през 2015 година ще достигнат 12 млн. лева, само от собствени средства. Предприятията все още не могат да планират финансиране по външни програми. 9% от инвестициите са в сферата на социалните дейности. Водещ приоритет за нас и през тази година беше увеличаване на производителността. 

Персоналът в предприятията остана на равнището на последното тримесечие на 2013 година. Годишната продукция на заето лице достигна 83 170 лева, което допринесе за увеличаване производителността на труда с 5,2%. През 2015 година предвиждаме увеличаване на наетите лица с 0,6%, а на възнагражденията с 3,7%. 

Постигането на добър финансов резултат при очаквания обем продажби е основна задача за осигуряване на стабилност в пазарната капитализация на дружествата от групата, с оглед гарантиране вложенията на акционерите и тяхната доходност, завършва обръщението си холдингът.

Свързани компании:

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още