IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишения за индексите при нисък оборот*

Съотношението печеливши/губещи акции на борсата е 9/10, а при 7 позиции няма промяна

13:00 | 11.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Повишения за индексите при нисък оборот*

Индексите на БФБ започват с повишения днешната сесия, както следва: SOFIX (+1%) до 543,89 пункта, BG40 (+0,6%) до 108,27 пункта, BGTR30 (+0,2%) до 422,79 пункта и BGREIT (+0,2%) до 98,92 пункта.

Германският DAX се покачва с 0,3%, френският CAC 40 е на практика без промяна, а британският FTSE 100 отстъпва с 0,2% в ранната европейска търговия.

Индексите на Wall Street вчера записаха най-лошото си представяне от 2 месеца насам, като енергийният сектор бе поставен под натиск заради цената на петрола, която намери ново 5-годишно дъно.

Азиатските борси днес отчетоха спадове, като продължаващото поевтиняване на петрола и незадоволителните данни от Япония оказаха най-сериозно влияние на пазара.

След два часа търговията на регулирания пазар на акции на БФБ възлиза на 91 хил. лв., като повече от половината се дължи на Химимпорт (+1,9%) – 49 хил.

С оборот над 5 хил. са още само Трейс Груп (+1,7%) – 9 хил., Индустриален Холдинг България (-0,3%) – 6 хил. и Фазерлес (-0,6%) – 5 хил.

В началото на сесията има сключени сделки с 26 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 9/10, а при 7 позиции няма промяна.

Засега няма сделки с акциите на Холдинг Варна. УС на дружеството, в съответствие с решение на ОС от 2 декември, е взело решение за издаване на емисия обикновени обезпечени облигации при условията на непублично (частно) предлагане. Емисията в размер на 12 млн. евро е 8-годишна при годишна лихва от 5,4%, платима на всеки 12 месеца. На борсата понастоящем се търгуват облигации на Холдинг Варна, издадени на 18 октомври 2006 г., с номинал 3,9 млн. евро. Емисията падежира на 18 октомври 2017 г., като носи годишна лихва от 8%.

Заемът ще бъде успешен, ако до 12 декември поканените от емитента инвеститори заппишат поне половината от книжата. Планира се впоследствие емисията да се регистрира за борсова търговия. Предвижда се главницата да се амортизира с по 1,5 млн. евро на четвъртата и петата година и с по 3 млн. евро на шестата, седмата и осмата. Емисията може да бъде погасена предсрочно по всяко време с едномесечно предизвестие от емитента.

БФБ прекрати членството на КТБ. Решението на Съвета на директорите на борсовия оператор е взето вчера и влиза в сила от днес. Банката се лишава и от членство в Централен депозитар АД (ЦД). На 26 ноември БФБ поднови търговията с книжата на КТБ, след като изтече срокът на наложената принудителна административна мярка от страна на КФН. 

Тогава се сключиха само две сделки. В първата се изтъргуваха две акции на банката при цена от 16,74 лв. за брой, а във втората една акция смени собственика си срещу 21 ст. Последната сделка преди поставянето на КТБ под специален надзор бе на ниво от 78,05 лв. за брой от 20 юни.

* Информацията е актуална към 12:10 часа.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още