IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ прекрати членството на Корпоративна търговска банка

Решението на Съвета на директорите на борсовия оператор е взето на 10 декември и влиза в сила от 11 декември

10:23 | 11.12.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
БФБ прекрати членството на Корпоративна търговска банка

Българска фондова борса-София АД (БФБ) прекрати членството на Корпоративна търговска банка АД (КТБ). Решението на Съвета на директорите на борсовия оператор е взето на 10 декември (сряда) и влиза в сила от днес – 11 декември (четвъртък). Банката се лишава и от членство в Централен депозитар АД (ЦД).

БФБ спира търговията с акции на КТБ и прекратява членството на трезора на основание чл. 18., ал. 1, от Част II „Правила за членство“. Основната причина е отнетият от Българска народна банка лиценз на КТБ.

Поради същата причина по-рано и на основание чл. 20, ал. 1, т. 2 и чл. 117, ал. 9 от „Правилника за дейността“ Съветът на директорите на Централен депозитар АД също взе решение да прекрати членството на КТБ. Прехвърлянето на финансови инструменти по клиентските сметки при КТБ при друг инвестиционен посредник или по лична сметка в ЦД се извършва по реда на Правилника за дейността на ЦД АД в законоустановените срокове, гласи съобщение на дружеството, отчитащо сключените сделки, поместено на неговия сайт.

Централната банка отне правото на КТБ да извършва банкова и инвестиционна дейност реално на 6 ноември заради отрицателен капитал в размер на 3,745 млрд. лв. Преди това кредитната институция бе поставена под специален надзор в продължение на над четири месеца.

Припомняме, че на 26 ноември БФБ поднови търговията с книжата на КТБ, след като изтече срокът на наложената принудителна административна мярка от страна на Комисията за финансов надзор (КФН).

Тогава се сключиха само две сделки. В първата се изтъргуваха две акции на банката при цена от 16,74 лв. за брой, а във втората една акция смени собственика си срещу 21 ст. Последната сделка преди поставянето на КТБ под специален надзор бе на ниво от 78,05 лв. за брой от 20 юни.

На 4 декември пък започна изплащането на гарантираните депозити в КТБ. От тогава до 10 декември 60 300 души са получили достъп до спестявания за 2,225 млрд. лв., показват данните от ежедневните справки на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Гарантираните вложители пък са 255 хил. души.

По-рано – на 24 ноември - Софийският градски съд спря делото за несъстоятелност на КТБ поради подадената жалба относно отнетия лиценз от фирмата на Цветан Василев „Бромак” ЕООД, която е мажоритарен акционер в банката, до Върховния административен съд.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
popo323
преди 9 години
Не разбира се банката въобще не е фалирала , тя има само дребни парични затруднения , липсват само някакви 4 милиарда , нищо работа . Смятам до дни ще отвори :))) А пък до края на месеца ще се изплати до стотинка и на всички с милиони в нея . Можеш юридически да си измисляш всякакви термини , да отлагаш неизбежното за известно време , но финала винаги е ясен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Lumina
преди 9 години
За мен положението на борсата с акциите на КТБ докрая говореше, че участниците очакват обрати в на пръв поглед загубената кауза на банката. Аз също смятам, че сериалът КТБ съвсем не е приключил и има вероятност от изненади, поне по някои линии, ако не генерално. Сантименталната ми страна откровено си пожелава такова развитие. Явно не съм и само аз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
forexar
преди 9 години
До popo323: Няма фалит (несъстоятелност)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
popo323
преди 9 години
А и не мога да се начудя какви са тези дето още продават някакви акции по 50лв от нея . Нормалната цена на акции от една фалирала банка с такъв сериозен минусов резултат не е повече от 4-5 стотинки . Дребни спекулацийки с далечен хоризонт . Освен ако някой не си купи фиктивно акции по 50 лв на борсата от нея , а ги плати на собствениците им по няколко лева и така укрие печалба и данъци съответно . В този аспект добра врътка за укриване на печалби може да стане .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
Любопитно ми е , в кои по дребни са разните акции от тази банка търгувани свободно на БФБ . Защо не излиза информация кои инвестиционни , договорни и пенсионни фондове притежават акции в тази банка и какви загуби ще претърпят . Все пак всеки трябва да си направи сметки , ако има там дялове как да постъпи . Това е важно както за тези с дялове в тях , така и за бъдещите техни клиенти .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още