IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстове за индексите на БФБ

Основната причина за вялата търговия на борсата остава слабата европейска икономика, смята Христо Владимиров от Ти Би Ай Инвест

17:55 | 03.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ръстове за индексите на БФБ

Индексите на БФБ приключиха с ръстове днешната сесия, както следва: SOFIX (+1,1%) до 521,77 пункта, BG40 (+0,8%) до 104,18 пункта и BGTR30 (+0,6%) до 405,16 пункта. Само секторният BGREIT е надолу - с 1,4% до 96,20 пункта.

„Първоначалният ентусиазъм на БФБ след формирането на новото правителство бързо охладня и SOFIX застина на нива около 520 пункта. Това показва, че политическата криза беше само един от факторите за слабия интерес към акциите на българската борса. Решението на казуса КТБ също не вдъхна оптимизъм на участниците на пазара. Същевременно геополитическата криза около Украйна продължава да тежи на настроенията на инвеститорите", заяви за Investor.bg Христо Владимиров, анализатор в ИП Ти Би Ай Инвест.

"Основната причина за вялата търговия обаче остава слабата европейска икономика и оттам неубедителните финансови резултати на повечето дружества, търгувани на БФБ. До края на годината можем да видим известно покачване на индексите, но за по-сериозни възходящи движения ще трябва да видим и по-добри резултати от търгуваните компании, за което е нужно оживление в европейската икономика и успокояване на конфликта в Украйна“, коментира той. 

Търговията с акции на регулиран пазар възлезе на 307 хил. лв., като с най-голям оборот бяха ПИБ (+3,3%) – 67 хил., Булгартабак (+8,8%) – 52 хил. и Албена (+7,4%) – 40 хил.

Миналата седмица Албена отчете с 6 млн. лв. по-малка консолидирана печалба за деветмесечието, като проблемите с наводненията и девалвацията на рублата и гривната са сред причините.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 51 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 23/21, а при 7 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Булгартабак (+8,8%), а с най-силен спад са книжата на Българска роза-Севтополис (-3,1%).

В първите два часа на търговия на борсата има сключени сделки с 26 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 11/13, а при 2 позиции няма промяна.

Акциите на Трейс Груп се понижиха с 1,4%. Холдингът съобщи, че Обединение „Пи Ес 2014“, с водещ партньор дъщерното му Пи Ес Ай АД (70%) и партньор ПСК Ес Би Ес (30%), е подписало договор с Агенция „Пътна инфраструктура“ за поддържане и ремонт на 783 км. републикански пътища на територията на ОПУ Стара Загора. Стойността на договора е 10,2 млн. лв., а срокът за изпълнението му – 4 години.

Акциите на Енемона прибавят 0,6%. КФН е задължила акционерите на дружеството да не гласуват частичен дивидент по привилегированите акции за 2013 г.

Днес нямаше сделки с книжата на Енерго-Про МрежиМажоритарят в компанията е продал част от акциите си, като така си е осигурил финансиране за няколкостотин хиляди лева.

Липсваше активност и при Индустриален холдинг България. Холдингът съобщи, че е увеличил инвестицията си в дъщерното Булярд АД, като днес е закупил 36,5% от капитала на дружеството, в резултат на което делът му нараства до 98%.

Нямаше търговия и с Холдинг Варна. Вчерашното общо събрание на компанията е одобрило издаването на емисия обикновени облигации с общ номинал до 12 млн. евро, с включено задължение емисията да бъде регистрирана за търговия на регулиран пазар в срок не по-късно от 6 месеца от издаването й. Събранието е овластило УС да конкретизира всички останали условия и ред за записване на облигациите, както и да предприеме всички действия по последваща регистрация на емисията за търговия на БФБ-София.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още