IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днес е последен ден за търговия със Спиди с право на участие в увеличението

Планира се търговията с правата да започне на 23 септември, а цялата подписка да приключи на 30 октомври

09:55 | 16.09.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Днес е последен ден за търговия със Спиди с право на участие в увеличението

Днес 16 септември е последният ден за сделки с акциите на Спиди АД, при които купувачът ще има право на участие в увеличението на капитала, съобщи БФБ-София. Емисионната цена на новите акции е 23 лв., което е под най-добрата цена купува от 24,7 лв. в края на вчерашната борсова сесия, докато цена продава и последната сделка бяха на 25,1 лв.

Всяка от сега издадените акции дава възможност за записване на 0,2 акции. Предстои да видим как ще реагира пазарът, след като книжата на дружеството започнат да се търгуват без право на участие в увеличението на капитала.

Началната дата за търговия с правата все още не е обявена от пазарния оператор, но в сайта на посредника по увеличението Елана Трейдинг е съобщено, че това ще бъде 23 септември 2014 г. Крайната дата за прехвърляне на правата е определена на 8 октомври 2014 г., а аукционът за неизползваните права - за 15 октомври 2014 г. Краен срок за плащането на новите акции е 30 октомври, а срокът за регистрация за търговия на новите акции на пода на БФБ-София е 9 декември 2014 г.

В момента капиталът на дружеството е разпределен в 4 446 600 акции, като ще бъдат издадени толкова права. С 5 права ще може да бъде записана 1 нова акция с емисионна стойност 23 лв. Максималният брой на новите акции ще бъде 889 320 броя. Увеличението на капитала ще се осъществи, ако бъдат записани минимум 711 456 акции.

Куриерската компания ще използва привлечените средства за придобиването на румънската Дайнамик Парсъл Дистрибюшън и на Геопост България, бе обявено през март тази година.

Двете компании са дъщерни на френската ГеоПост СА и турската Геопост Юртичи Карго Сервизи АС и оперират както на румънския, така и на българския пазар на куриерски услуги.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
От своя страна ГеоПост е част от френската Ла пост груп (La Poste Group) и развива международния куриерски бизнес на групата. Компанията оперира в 40 европейски страни и е втората по големина в Европа с приходи от 4,39 млрд. евро през 2013 г.

Необходимите средства за придобиването на дружествата и инвестиционната програма за Румъния са на стойност от 30 млн. лв. Пълното финансиране ще бъде осигурено чрез увеличението на капитала на Спиди и привличането на дългосрочен инвестиционен заем.

Същевременно сделката ще даде възможност на ГеоПост да придобие първоначално до 25% от капитала на Спиди като стратегически инвеститор. Френското дружество се сдобива и с опция за увеличаване на дела си до значително мажоритарно участие в Спиди АД. Това може да се случи най-рано през 2020 г.

Акциите на Спиди АД поскъпват с 42% в последните 12 месеца. Разпределен е и брутен дивидент от 1 лв. на акция.

* Материалът не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът на статията притежава акции в Спиди АД.

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още