IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близнашки: Надзорът си е затварял очите за нередности във финансовата сфера

България задължително ще потърси помощ от Европа заради наводненията, коментира служебният премиер

19:18 | 08.09.14 г. 7
Близнашки: Надзорът си е затварял очите за нередности във финансовата сфера

Банковият наздор си е затварял очите за много нередности във финансовата сфера, коментира пред bTV служебният министър-председател проф. Георги Близнашки.

Той нарече проблема с поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) „бомба с цъкащ механизъм” и намекна, че в сектора може да се появят още подобни проблеми.

„Надзорът на БНБ си е затварял очите за нередности, мисля, че и по други въпроси, но прокуратурата прави обобщение. Има неприятни явления и те се мултиплицират. Добре е, че се направиха положителни стъпки, но дълго време сме си затваряли очите – не се предприемаха необходимите мерки и то във времена, когато във властта бяха хора, които минаваха за финансови експерти”, коментира Близнашки, като отказа да посочи подробности с аргумента, че държавното обвинение още работи по случая.

Той призова мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев да се прибере в България, защото „има да отговаря на много въпроси”. „Мисля, че и съдебните власти имат въпроси към него”, допълни служебният премиер.

По думите му големият проблем е как държавата да спаси своя военно-промишлен комплекс, чиито пари са в КТБ. Според Близнашки предложението на финансовия миниртър Румен Порожанов за изплащане на малки суми между 500 и 1 000 лв. би успокоило напрежението сред малките вложители в банката. Той обаче подчерта, че решението за такова действие е изцяло на финансовата институция.

„В началото на октомври трябва да има резултат, но има възможност да се поиска удължаване на срока на проверката”, посочи още Близнашки, без да се ангажира с никакви срокове за отварянето на банката.

По отношение на връщането на Ваньо Танов като директор на Агенция "Митници" Близнашки заяви, че вече има резултати и се наблюдава рязко подобряване на работата на приходната агенция. За този месец са събрани около 40-50 млн. лева, каза той.

Предложението за неговото назначение е било на министъра на финансите Румен Порожанов, призна служебният премиер.

Близнашки посочи още, че ще търсим помощ от Европа за наводненията. Ние не можем да се справим сами с бедствията, тъй като те вече придобиха мащабни измерения, каза премиерът.

"Задължително ще поискаме помощ. Още 3 са жертвите – това е ужасна и нелепа смърт на хора в разцвета на силите си. За съжаление, има го и това, че поради немарливост си отиват хора, но и тези порои са незапомнени. Каквото и да си говорим, това е едно мощно природно бедствие, стихия, пред която на моменти се чувстваме безпомощни. Истината е, че там, където общините са си свършили работата, последиците не са така тежки и трагични”, обясни Близнашки.

По думите му, през тези няколко седмици, откакто е на власт служебното правителство, има един основен проблем, с който се занимава всяка седмица – бедствията и последиците от тях и това как да се преодолеят.
Неговата оценка е, че правителството действа енергично. "И двамата министри – и Йордан Бакалов, и Йордан Христосков, бяха в районите на бедствията буквално броени часове, след като те настъпиха. Реагира се на място и общо взето се опитваме да отреагираме бързо. Трябва да си дадем сметка, че това са проблеми, натрупани през годините”, смята проф. Близнашки.

Служебният министър-председател заяви, че кабинетът полага усилия, за да спре изсичането на горите
„Опитваме се да бъдем близо до хората и още тази седмица Комисията по бедствията ще заседава, за да търсим решения за тези най-нови явления. Навсякъде по света хората отиват във временни постройки, във фургони. Ние имаме фургони, но няма кой да влезе в тях, нашите хора станаха малко по-претенциозни, те искат да си влязат в домовете. Това, което можем да направим, е да подпомогнем с различни ресурси, включително строителни материали, но трябва да си даваме сметка, че живеем в друг тип общество”, добави проф. Близнашки.

По думите му, държавата не разполага с държавни фирми, при които той да вдигне телефона и да каже да се пратят хора и да се вдигнат две или три къщи.

„Не могат вече проблемите да се решават по онзи познат начин отпреди четвърт век. Трябва да се разчита на солидарност между хората”, каза още проф. Георги Близнашки.  В такива мигове всички трябва да се стичаме на помощ, категоричен е служебният премиер.

По отношение на цената на тока и неговата промяна служебният премиер заяви, че целта на Енергийния борд е да се съберат всички заинтересовани страни, за да може в диалог помежду си те да минимизират загубите.
"Печеливш в тази ситуация няма и не може да има. Дълговете на Националната електрическа компания (НЕК) растат лавинообразно", категоричен е той.

Близнашки е убеден, че решението не може да се отложи. "Това, което се правеше, беше голяма заблуда, това привидно намаляване на цената на тока, това целеше да се постигне ефект на социално успокояване", убеден е той.
Той отново обеща, че ще се търсят минимални равнища за промяна на цената на тока.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
Близалшки, ти ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 10
Людени
преди 9 години
Премиерът на Републиката има достатъчен брой експерти във ВСИЧКИ области !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 7
Людени
преди 9 години
Хайде АлДи .... давай - обяви и проф. Близнашки че е .... как беше .... "сиромаХомил" !!Може да ти е много неприятно .... но това е положението : Широко Затворени Очи .... дето преди това бяха откраднати !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
Удивителен синхрон между Близалшки и Цацата, които бъкел не разбират от банково дело. Нищо чудно, ако Пеевски стои зад новата синхроницирана атака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
Pivoley
преди 9 години
И от къде у другаря Близнашки подобна информация? Да е чувал нещо, че всяко обвинение следва да бъде подкрепено с конкретни доказателства и т.н. Или само гледаме да играем по тънката струна, белким се харесаме на електората. Жалка история, още по-жалък премиер :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
Като имам предвид, че гус'инът представлява интересите точно на ТИЯ, дето настоятелно искаха БАНКОВА ВАКАНЦИЯ, не се учудвам много на хаотичните му приказки "на ангро". На всичко отгоре се набутва в материя, която нито му е работа, нито познава. Изказване "ала ПАРТИЕН СЕКРЕТАР". Така беше по онова време - знае, не знае, партийният секретар винаги вземаше отношение. Аман от такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Ха сега де! Какво да си мисля. Оказа се че твърдението "Банковата система в страната е стабилна" се базира на отчети в които не са отбелязани "някои нередности". Такива приказки с недомлъвки най-сигурно убиват доверието.И сага какво - да тегля парите, да купувам пендари и да ги копам в земята ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още