IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съдбата на КТБ и ТБ „Виктория“ на фокус през седмицата

БНБ ще проведе аукцион за продажбата на едногодишни съкровищни бонове на стойност 300 млн. лв.

08:00 | 08.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Съдбата на КТБ и ТБ „Виктория“ на фокус през седмицата

Повече яснота за бъдещето на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) и ТБ „Виктория“ Българска народна банка (БНБ) би трябвало да представи тази седмица. Управителният съвет (УС) на централната банка определи 10 септември като краен срок, до който трябва да получи становище по казуса с банките, с което да се определи дали да бъде удължен срокът на специалния надзор с още максимум три месеца.

Стартът на предизборната кампания бе даден в петък. Социолози предричат, че 7-8 партии ще прекрачат прага на 43-тото Народно събрание. Същевременно служебният кабинет вече подготвя актуализацията, която новият парламент ще трябва да гласува. Финансовият министър Румен Порожанов ще предложи до 2,8% бюджетен дефицит за тази година и 2% за 2015 г.

Миналата седмица НСИ потвърди, че растежът през второто тримесечие е бил 1,6% на годишна база. Но според Порожанов тази година едва ли ще бъде постигнат заложеният ръст от 1,8%.

По-важните статистически данни, които ще бъдат публикувани тази седмица, касаят търговските връзки на страната ни и потреблението на домакинствата.

В понеделник (8 септември) БНБ ще проведе аукцион за продажба на едногодишни краткосрочни съкровищни бонове на стойност 300 млн. лв. Търгът фигурира в редовния календар на Министерството на финансите.

До края на месеца ведомството ще проведе още два аукциона. На 15 септември инвеститорите ще могат да закупят 10,5-годишни облигации с обем 60 млн. лв., а на 23 септември би трябвало да се осъществи емисията на 7-годишни ДЦК на стойност 30 млн. евро.

За първия ден от седмицата е насрочено общото събрание на акционерите на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ.

Във вторник (9 септември) НСИ ще публикува информация за продажбите в промишлеността, строителството и търговията за юли. От статистиката за оборотите на търговците на дребно ще получим по-ясна представа за потреблението у нас.

На този ден ще заседават акционерите на Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД.

Сряда (10 септември) е крайният срок, до който УС на БНБ трябва да получи предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор над КТБ и ТБ „Виктория“. Особеният надзор изтича на 20 септември, но срокът му може да бъде удължен с максимум още три месеца.

Това най-вероятно ще се случи, тъй като централната банка възложи на квесторите да са готови с оценката за състоянието на активите на КТБ до 20 октомври.

Общото събрание на Рой Пропърти Фънд АДСИЦ ще се състои в сряда, а НСИ ще оповести данни, касаещи местата за настаняване за юли.

За четвъртък (11 септември) няма предвидени събития.

В петък (12 септември) от националната статистика очакваме данни за вноса и износа на България с държавите членки на Европейския съюз и извън него, съответно – за юни и юли. Освен тази информация НСИ ще изнесе и окончателните данни за стокообмена на страната за цялата 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още