IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Втори пореден ръст на SOFIX над процент

И продавачите, и купувачите още са в режим на изчакване, докато се изясни накъде ще поеме страната след изборите, казва Петър Василев от Алфа Асет Мениджмънт

17:49 | 03.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Втори пореден ръст на SOFIX над процент

Водещият индекс на БФБ – SOFIX нарасна с 1,2% в днешната сесия - втори пореден ръст над 1% след 1,3% вчера - до 560 пункта при оборот от 960 хил. лв. Индексът е на плюс 1,9% от началото на седмицата, а от началото на  годината е нараснал с 14%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 се повиши с 1,2% до 110,54 пункта, равнопретегленият BGTR30 напредна с 1,3% до 425,66 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT прибави 0,2% до 99,06 пункта.

„Въпреки неформалния край на летния сезон, настроението и оборотите на БФБ-София си останаха лятно лежерни. И продавачите, и купувачите от доста време са в режим на изчакване, докато се изясни накъде ще поеме страната след поредните избори. И макар поне засега кой знае какви изненади да не се очакват, едва ли може да се разчита на някакви сериозни движения преди да стане ясна следизборната конфигурация. Но каквато и да е тя, едва ли може да се очаква сериозно възстановяване на икономиката в условия на издънен бюджет, липса на доверие в банковата система и липса на чужди инвеститори. А за да се промени това, ще е нужно повече от оставащия месец до изборите“, коментира за Investor.bg Петър Василев*, портфолио мениджър в Алфа Асет Мениджмънт.

Търговията с акции на борсата възлезе на 1,077 млн. лв., като повече от половината се дължеше на Адванс Терафонд АДСИЦ (0%) – 635 хил. С оборот над 50 хил. бяха още Химимпорт (+3,8%) – 87 хил., Зърнени Храни България (+7,4%) – 82 хил. и ЦКБ (+5,2%) – 55 хил.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 45 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 25/17, а при 3 позиции нямаше промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Зърнени Храни (+7,4%) и М+С Хидравлик (+5,8%), а с най-силно понижение са книжата на Софарма имоти АДСИЦ (-0,9%).

Акциите на Спиди се повишиха с 0,4% до 25,10 лв. за брой. Днес КФН потвърди проспекта на куриерската компания за първично публично предлагане на акции.

Комисията е одобрила коригираното търгово предложение от Вентчър Екуити България ЕАД към акционерите на Агроенерджи Инвест. Сделки с АДСИЦ-а на борсата не е имало от 13 юни.

Алфа финанс холдинг отчете 4,3 млн. лв. консолидирана загуба за полугодието. Продажбите за периода намаляват с 86% на годишна база до 19,7 млн. лв. На БФБ се търгуват облигации на холдинга, но сделки с тях не е имало от 10 юли.

Отправено е коригирано търгово предложение към акционерите на Рой Пропърти Фънд. Цената, която СИ Консулт ЕООД предлага, е по 0,63 лв. на акция от АДСИЦ-а. Сделки с акциите на дружеството на борсата не е имало от 10 април.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още