IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нисък оборот в началото на петъчната сесия*

Съотношението печеливши/губещи акции на борсата е 7/11, а при 6 позиции няма промяна

12:50 | 29.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нисък оборот в началото на петъчната сесия*

Индексите на БФБ отчитат понижения в началото на петъчната сесия, както следва: SOFIX (-0,9%) до 549,03 пункта, BGBX40 (-0,8%) до 108,25 пункта, BGTR30 (-0,1%) до 415,92 пункта. Единствено секторният BGREIT се покачва – с 0,1% до 97,63 пункта.

Основните индекси на водещите европейски борси отчитат минимални повишения от около 0,1% в ранната търговия. Индексите на Wall Street вчера се понижиха, след като безпокойството относно Украйна надделя над оптимистичните икономически данни от САЩ. Борсите в Азия днес регистрираха смесена петъчна сесия

Търговията на регулирания пазар на акции на БФБ в началото на сесията възлиза на само 82 хил. лв., като с най-голям оборот са ФНИ България АДСИЦ (0%) – 19 хил., Зърнени Храни България (+4,2%) – 17 хил. и ПИБ (-0,6%) – 11 хил.

От думите на финансовия министър Порожанов днес се разбра, че ПИБ, която получи ликвидна подкрепа от държавата по време на банковата паника в края на юни, вече е предоставила план за преструктуриране, под каквото условие ЕК разреши помощта. Планът ще бъде разглеждан поне два месеца, след което се очаква да бъде одобрен от комисията. „Срокът за връщането на ликвидната подкрепа, съгласно плана, одитиран от БНБ, е 18 месеца", каза министърът.

В първите два часа на търговия на борсата има сключени сделки с 24 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 7/11, а при 6 позиции няма промяна.

Акциите на Еврохолд отстъпват с 0,1%. Вчера те се понижиха с 2%, след като печалбата на холдинга се сви до 40 хил. лв. за полугодието основно заради загубата при Евроинс Румъния. Румънското дружество губи заради по-консервативна политика за резервите, оптимизиране на портфолиото и повече изплатени щети.

До момента няма търговия с Трейс Груп. Акциите на холдинга вчера загубиха 5,8%, след като стана ясно, че холдингът има блокирани средства в КТБ в размер на 9,524 млн. лв. Иначе Трейс отчете 72% ръст на печалбата за второто тримесечие. Приходите от продажби за периода са нараснали с 34% на годишна база.

Засега няма сделки и с БГ Агро. Компанията отчете 3 млн. лв. субсидии и 2,7 млн. лв. печалба за полугодието. Приходите от субсидии отиват за ренти и наем на земеделска земя. 

* Данните са актуални към 12:10.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още