IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX започна седмицата с понижение

Добрите "читатели" на отчети могат да възприемат борсовата летаргия и като възможност, посочва Бончо Иванов от ОББ Асет Мениджмънт

18:12 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SOFIX започна седмицата с понижение

Водещият борсов индекс – SOFIX, започна седмицата с понижение от 0,2%, до ниво от 543,22 пункта при оборот от 99 хил. лв. От началото на годината индексът е нараснал с 10,5%.

От компонентите на индекса най-добре се представиха Неохим (5,4%) и Еврохолд (+4,2%), а на другия полюс бяха Булгартабак (-11%) и ПИБ (-4,7%).

Ценово претегленият BG40 прибави 0,1% до 106,71 пункта, а равнопретегленият BGTR30 и секторният BGREIT се повишиха с по 0,5% до съответно 412,28 и 100,02 пункта.

"Политическа несигурност в страната, банков казус, очи вперени в глобалните данни, за да се отчете дали наливането на монетарни стимули от последните години ще доведе до стабилно възстановяване на развитите пазари и доколко текущите цени на пазарите, правещи рекорд след рекорд в последно време, отговарят на това възстановяване.... Много въпросителни, които гарнирани с отпускарския сезон неминуемо водят до летаргия и на БФБ", коментира за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

"Нормално е в тази обстановка да виждаме разширени спредове, нисък оборот и епизодични сделки, най-вероятно породени от инвеститори с дълги пари. Това не е нещо, което не сме виждали в последните години и въпреки състоянието ни, в което излизащите отчети остават “някак в страни”, то именно добрите "читатели" на отчети могат да възприемат ситуацията и като възможност“, посочва анализаторът.

Търговията с акции на регулиран пазар възлезе на 415 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Риъл Булленд (0%) – 204 хил., Софарма (+1%) – 61 хил. и Трейс Груп (-2,7%) – 30 хил.

Днес на БФБ се сключиха сделки с 33 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 17/6, а при 10 позиции нямаше промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Асенова крепост (+9,3%), а с най-силен спад са книжата на ПИБ (-4,7%).

Акциите на Ломско пиво се повишиха с 2%, след като по време на търговията ръстът надхвърли 6%. Дружеството отчете шесткратно увеличение на печалбата за полугодието до 430 хил. лв., като продажбите се запазват на ниво от 5,3 млн. лв., но разходите за материали намаляват.

Нямаше сделки с акциите и облигациите на Холдинг Нов Век. Общото събрание на облигационерите на дружеството ще гласува на 20 август за одобрение вливането на Хиберния Витела ЕАД, Ловико Истейтс ЕООД, Инваис ЕООД и Винпром Шато Аида АД.

Нямаше търговия и с неликвидната емисия акции Свинекомплекс Николово. След края на сесията дружеството уведоми, че в събота срещу неделя е възникнал пожар в цех за месодобив и цех за месопреработка, като причините за пожара все още са неизяснени. Останалите производствени мощности не са засегнати и могат да фукционират нормално. Няма пострадали работници. Аварията не е причинила замърсяване на въздуха над района. 

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още