IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще трябва време за възстановяване на инвеститорското доверие

Никой не иска да инвестира на борсата при текущата несигурност, коментира Благовест Крачев от Карол

17:44 | 21.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще трябва време за възстановяване на инвеститорското доверие

Борсовите индекси днес се понижиха при символичен оборот от малко над 100 хил. лв., като до обед търговията с акции бе за под 10 хил. лв.

„Днешната сесия няма да запомним с нищо друго освен с тоталното бездействие на участниците на БФБ. Събитията в страната от последните седмици много успешно подкопаха крехкото доверието на инвеститорите и сега ще ни е необходимо време, за да излезем от това положение, при условие, че се спре до тук, т.е. не продължи да се атакува финансовата система по един или друг начин", заяви за Investor.bg, Благовест Крачев*, брокер в ИП Карол.

"БФБ е пазар, на който се търгуват единствено акции, поради което участниците на този пазар действат, само когато искат да инвестират или да излизат от вече направени инвестиции. А в момента ситуацията е такава, че никой не иска да инвестира при текущата несигурност, а притеснените вече продадоха през изминалите седмици. В такива моменти темата за къси продажби, маржин търговия и деривати отново придобива актуалност“, коментира той.

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, спадна с 0,9% в първата сесия за седмицата до 534,57 пункта при оборот от само 73 хил. лв, прекъсвайки серия от три положителни сесии, в които бе прибавил общо 3%. От началото на годината индексът е нараснал с 8,8%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 се понижи с 0,7% до 105,82 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,3% до 409,69 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT е надолу също с 0,3% до 97,56 пункта.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 110 хил. лв., като с най-голям оборот беше Адванс Терафонд АДСИЦ (+0,3%) – 35 хил..

С оборот над 5 хил. бяха още Химимпорт (-2,1%) – 9 хил., Енемона (-0,9%) – 9 хил., Стара планина холд (+1,4%) – 8 хил. и ЦКБ (-3,9%) – 7 хил.

На регулиран пазар се търгуваха общо 33 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 14/17, а при 2 позиции нямаше промяна.

С най-голям ръст са акциите на Ломско пиво (+11%), Билборд (+5,5%) и Синергон Холдинг (+4,8%), а с най-силен спад са книжата на Асенова крепост (-13%), Холдинг Пътища (-8,3%) и ПИБ (-4,9%).

След края на петъчната сесия Билборд отчете 14% ръст на неконсолидираните приходи през второто тримесечие. Неконсолидираната печалба на компанията за тримесечието е 26 хил. лв. спрямо 9 хил. лв. преди година.

Акциите на Спиди се повишиха с 2,8%. 
Куриерската компания днес обяви, че ще внесе актуализиран проспект за IPO-то си, след като в средата на месеца КФН отказа да го потвърди. Компанията запазва своите планове за увеличение на капитала и реализиране на обявената инвестиционна програма. 

Книжата на БФБ-София АД прибавиха 0,1%. Пазарният оператор от днес стартира безплатна услуга за известия по e-mail. Потребителите ще могат да се информират незабавно за публикуването на разнообразна информация на страницата на борсата. 

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още