IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсовата летаргия ще продължи още поне месец-два

Инвеститорите следят повече драмите в банковата система, отколкото котировките на акциите, констатира Петър Василев от Алфа Асет Мениджмънт

18:09 | 16.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсовата летаргия ще продължи още поне месец-два

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, нарасна с 1,3% в днешната сесия до ниво от 530,84 пункта при оборот от 246 хил. лв., прекъсвайки поредицата от седем поредни понижения, по време на която загуби 7,2%. От началото на седмицата индексът е на минус 1,6%, а от началото на годината ръстът му е 8%.

Останалите индикатори на БФБ също бяха нагоре - индексът на най-ликвидните компании BGBX40 се повиши с 1% до 104,95 пункта, равнопретегленият BGTR30 се покачи с 0,6% до 407,23 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT напредна с 1,4% до 96,96 пункта.

„И днешната борсова сесия премина при вял интерес от страна на инвеститорите, които са заети да следят повече политическите драми около банките и банковата система, отколкото котировките на акциите. Като добавим към това и летния, макар и само според календара, сезон, то трябва да се подготвим за поне още месец-два летаргия. И това е оптимистичният сценарий – при по-мащабна финансова и икономическа криза, предизвикана от политиците, може да видим и нови движения надолу. Но нека бъдем оптимисти – днес повечето борсови индекси се оцветиха в зелено, въпреки мрачното и дъждовно време навън“, коментира за Investor.bg Петър Василев*, портфолио мениджър в Алфа Асет Мениджмънт.

Търговията с акции на борсата възлезе на 401 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Софарма (-0,7%) – 52 хил., Първа Инвестиционна Банка (-1%) – 49 хил. и Химимпорт (+4,3%) – 48 хил.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 45 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 23/17, а при 5 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Албена Инвест (+12%) и Синергон Холдинг (+7,2%), а с най-силен спад са книжата на Доверие Обединен Холдинг (-5,1%), М+С Хидравлик (-3,9%) и Софарма Трейдинг (-2,7%).

Акциите на Пампорово спаднаха с 22% до 6,09 лв. за брой при символичен оборот от под 300 лв. Акционерите на дружеството ще гласуват за отписването му от публичния регистър на КФН, като Извънредното общо събрание е насрочено за 3 септември.

Книжата на ФЕЕИ АДСИЦ поскъпнаха с 12,6%. Дружеството разпредели по 0,193 лв. дивидент на акция за 2013 г. Портфейлът от вземания на фонда към средата на годината възлиза на 29,6 млн. лв.

КФН не е одобрила проспектите за увеличение на капитала на Спиди (+1,7%) и Софарма имоти. Комисията е издала временна забрана на търговото предложение за Агроенерджи Инвест АДСИЦ.

БФБ-София АД започва изплащането на дивидента за 2013 г. на 15 юли, като за акционерите без сметки при инвестиционни посредници той ще се изплаща чрез клоновете на Банка ДСК.

Пи Ар Си АДСИЦ уведоми, че ще увеличи капитала си с 4,7 млн. лв. Дружеството ще разпредели брутен дивидент от 0,66 лв. на акция за миналата година.

Актив Пропъртис АДСИЦ е продало дела си от 40% в Актив Паркинг ЕООД. Купувач на пакета от 544 120 акции на стойност 547 600 лв. е Лекс 2011 ЕООД.

Ес Ви Ес ООД е достигнало дял от 31,6% в Прайм Пропърти БГ АДСИЦ, като продавачи на дялове от над 5% в дружеството са УПФ ДСК Родина АД и Победа АД.

Увеличението на капитала на ТК-Холд е вписано в търговския регистър, като холдингът удвоява основния си капитал със собствени средства чрез разпределяне на дивидент в акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още