IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсата консолидира при нисък оборот

Очакванията са за спокойна търговия през лятото при запазване на политическата и финансова стабилност, коментира Стоян Николов от ПФБК

18:38 | 02.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсата консолидира при нисък оборот

Водещият борсов индекс – SOFIX, се понижи с 0,5% в днешната сесия до ниво от 561,52 пункта при оборот от 252 хил. лв. От началото на седмицата той е на плюс 7,7%, след като опасенията за финансовата стабилност отшумяха.

Премиерът Пламен Орешарски заяви днес, че доверието в банковата система е възстановено. „Банките още веднъж доказаха, че са достатъчно ликвидни и дори своеобразният стрес тест, на който бяхме свидетели миналата седмица, показа, че банките издържаха със собствени ресурси, а буферът от 1,2 млрд. лв(който МФ осигури чрез извънредна емисия ДЦК - бел. ред.) е допълнителна гаранция, че всички по-нататъшни опити за дестабилизация няма как да успеят при тези параметри, с които разполага банковата система”, каза той.

От началото на годината ръстът на SOFIX е 14,2%. Индексът приключи полугодието с ръст от 12% въпреки тежкия юни, в който загуби 8,9%, което му отреди последното място по представяне през месеца в региона на Централна и Източна Европа.

Днес ценово претегленият BG40 отстъпи с 0,1% до 110,45 пункта, равнопретегленият BGTR30 се повиши с 0,4% до 416,86 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се покачи с 0,3% до 93,67 пункта

„Ниски обороти и вяла търговия ознаменуваха търговската сесия в търсене на консолидация на пазарните нива след бурните флуктуации от последните няколко дни. Инвеститорския интерес беше съсредоточен в едва няколко имена, едно от които е М+С Хидравлик сдневен оборот от над 22 хил. акции , а ОТС сделка с Биовет за 39 хил. акции на цена 14,90 лв. породи интерес и на регулирания пазар, където нивата се покачиха до 10,40 лв. С настъпването на сезона на отпуските очакванията са за спокойна търговия с ниски обороти, при условие че се запази политическото и финансово спокойствие“, коментира за Investor.bg Стоян Николов*, брокер в ПФБК.

Търговията с акции възлезе на 637 хил. лв., като с оборот над 50 хил. бяха само Холдинг Кооп-Юг (+21%) – 250 хил. и М+С Хидравлик (-0,2%) – 138 хил.

Днес на БФБ се сключиха сделки с 53 емисии акции, като съотношениет печеливши/губещи бе 29/12, а при 12 позиции нямаше промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст, след Холдинг Кооп-Юг, са акциите на Биовет (+7,8%), а с най-силен спад са Поименните компенсационни бонове (-10%).

Акциите на Химимпорт се повишиха с 0,5%. Общото събрание на дружеството, проведено в понеделник, е взело решение за изплащане на гарантирания дивидент от 9% по издадените през 2009 г. привилегировани акции, който е в размер на 0,1998 лв. на ценна книга. Последната дата за сключване на сделки, в резултат на които приобретателят има право на дивидент, е 10 юли. По обикновените акции дивидент не е бил разпределен.

Комисията за финансов надзор (КФН) вече няма да бъде на бюджетна издръжка и ще покрива разходите си със собствени средства. Това е предвидено в Преходните и заключителните разпоредби в новия Закон за небанковите финансови институции, одобрени на първо четене в икономическата комисия към Народното събрание.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), изрази своите опасения, че при това положение комисията ще бъде "стимулирана" да налага повече глоби и да повиши таксите. По този начин достъпът до капиталовия пазар и като цяло развитието му ще бъде ограничено, смята той. 

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още