IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX се устреми нагоре*

Акциите на ПИБ поскъпват с 23%, двуцифрени ръстове има още при Булгартабак и ЦКБ

10:50 | 30.06.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SOFIX се устреми нагоре*

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, скача с 4,2% в началото на сесията до ниво от 543,03 пункта, поведен от двуцифрени ръстове при ПИБ (+23%), ЦКБ (+12%) и Булгартабак (+11%), следвани от Химимпорт (+8,4%) и ИХ България (+8%). Другите индекси също нарастват, както следва: BGBX40 (+4,6%) до 106,72 пункта, BGTR30 (+4,4%) до 404,65 пункта и BGREIT (+1,8%) до 94,99 пункта.

Очевидно инвеститорите са окуражени от категоричната реакция на политиците от вчера в подкрепа на банките и финансовата стабилност в страната. През уикенда от ДАНС бяха задържани лица заради действия, насочени срещу банковата стабилност. КФН пък извършва проверки за подвеждащи информации относно КТБ, ПИБ и Булгартабак. 

За успокояването на пазара допринася и насрочената вчера дата за предсрочни избори (5 октомври) след консултациите при президента между парламентарно представените партии и тези, които получиха мандат в ЕП. Парламентът ще бъде разпуснат на 6 август и ще бъде назначено служебно правителство.

На ниво от 3,50 лв. за брой акциите на Първа инвестиционна банка се приближават до нивото от четвъртък (3,74 лв.) - ден преди криминалната атака срещу банката в петък, след която тя изгуби четвърт от борсовата си капитализация.

От днес ПИБ ще работи с обичайното си работно време, след като в петък затвори в 15:00Първа инвестиционна банка разполага с достатъчно пари в брой, за да посрещне нуждите на клиентите, съобщават от банката.

Търговията на пазара на акции на БФБ към момента възлиза на 927 хил. лв., като с най-голям оборот са ПИБ – 221 хил., Химимпорт – 218 хил. и ЦКБ – 148 хил.

Два часа след началото на сесията има сключени сделки с 55 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 47/1, а при 7 позиции няма промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лева с най-голям ръст след ПИБ са Синергон (+14%), Юрий Гагарин (+13%) и Евроинс (+12%), а губещи засега няма.  

* Информацията е актуална към 12:10 часа.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 3
Danny666
преди 10 години
Господи е как искате от тълпата да има вяра в системата след като "профитата" от инвестор пишат бози като истории от женският пазар !!!Алооо инвестор, КАКЪВ е обема на търговията ???Щото да не се окаже че 10 акции били купени и видиш ли " ...Акциите на *** поскъпват с 23%....".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 9
michaelis
преди 10 години
ау майко, ми нека търгувайте си го тогаз, щом бил "надежден" и с тея акции там на ЦСКА и кво ли още не ... :)))) баси глуспостите измислени, тя държавата цялата измислена SOFIXa бил ок ... тряя да питам Доган на къде ше върви ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 10 години
Sofix за момента си е много надежден барометър .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
michaelis
преди 10 години
занимава ли се някой още с тоя SOFIX, устремил се бил на горе .... :))) ей са още малко като запалят всичките борси малко на долу и като се запалят и КТБ и коя банка беше още там и с виагра няма може да му се помогне на измисления SOFIX ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Мисля, че вече се очерта сериозно ниво на подкрепа на Софикс около турбуленциите през изминалата седмица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
ХахаТя страницата може да не работи но явно за посветените в далаверата тя (далаверата) продължава независимо дали нещо работи или не :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Bobacho
преди 10 години
И как го разбрахте тези работи като не ви работи страницата за БФБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още