IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Черен петък на БФБ

Поставянето на КТБ под специалния надзор на БНБ предизвика борсова паника, която бе частично овладяна в рамките на сесията

19:30 | 20.06.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Черен петък на БФБ

Петъчната сесия на БФБ се оказа изключително драматична, след като събитията около Корпоративна търговска банка предизвикаха паника на капиталовия пазар, която впоследствие донякъде бе овладяна.

Индексите регистрираха солидни загуби, както следва: SOFIX (-3,7%) до 538,90 пункта, BG40 (-4,3%) до 107,28 пункта, BGTR30 (-4,8%) до 394,34 пункта и BGREIT (-1,5%) до 93,14 пункта. По време на сесията загубата на SOFIX достигна близо 8%

Днес БНБ постави под специален надзор КТБ за срок от три месеца. За същия срок се лишават от право на глас акционерите в банката с дял над 10 на сто, както и се спира изпълнението на всички задължения на КТБ. Основанието е получено писмено уведомление от ръководството на Корпоративна търговска банка, в което се информира за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции.

Управителят на БНБ Иван Искров подчерта, че КТБ не е фалирала и ситуацията не влияе на банковия сектор в страната. Той призова "да не създаваме сами напрежение и криза". Хората трябва да бъдат спокойни за своите депозити, увери Искров. „Идеята ни е да се санира банката, не говорим въобще, макар че имаме подкрепата на правителството, за Фонда за гарантиране на влоговете.“

За срок от 3 месеца, докато банката е под специалния надзор, вложителите няма да могат да теглят спестяванията си от банката, обясни подуправителят на БНБ Димитър Костов. Вложителите ще получат възможност да теглят средства, когато бъде възстановена работата на банката след приключване на преговорите с акционерите. Това може да стане и преди установения от БНБ 3-месечен срок, поясни Костов.

Премиерът Орешарски и финансовият министър Чобанов подкрепиха действията на БНБ относно КТБ. Няма непосредствена заплаха от блокиране на дейността на Министерството на икономиката и дружествата под шапката му, информираха от ведомството, което уточни, че няма сметки в КТБ.

Комисията за финансов надзор (КФН) от своя страна взе решение за спиране на търговията с акции на Корпоративна търговска банка (КТБ) до сряда, 25-и юни. Мярката се налага с цел защита на инвеститорите, успокояване и стабилизиране на пазара, уверяват от регулатора. За деня бяха сключени две сделки с общо 435 книжа на банката при 78,05 лв. за брой, както затвори акцията вчера след спад от 10%.

Търговията с акции в днешната сесия на БФБ възлезе на 4,417 млн. лв., като с най-голям оборот бяха някои от традиционно най-ликвидните акции на борсата - Софарма (-1,9%) – 629 хил., Химимпорт (-6,6%) – 540 хил., ПИБ (-6,6%) – 260 хил., ЦКБ (-3,4%) – 259 хил. и Адванс Терафон АДСИЦ (-1,6%) – 251 хил.

На борсата се сключиха сделки с 82 емисии акции, като съотношениетопечеливши/губещи бе 10/65, а при 7 позиции нямаше промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям спад са акциите на Юрий Гагарин (+15%), Енемона (-11%), Биовет (-11%), Петрол (-11%) и Доверие (-10%), а с най-силно повишение са книжата на ЕМКА (+2,7%).

„Днес конкретно ситуацията с КТБ породи разпродажбите. Но нямаше и съществени поводи за оптимизъм в последните един-два месеца. В следващите дни очаквам кратко стабилизиране с умерени темпове и така да бъде през летните месеци. Корекцията ще продължава, тъй като в момента няма кой да търси активно български акции заради състоянието на икономиката, която е под потенциала си“, смята Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж.

"Ситуацията около Корпоративна търговска банка доведе до появата на позабравени призраци от 90-те години на миналия век, а именно банкова криза. Случващото се днес събуди отново тези опасения, но според мен те са силно надценени. С падането на индексите се оптимизираха т.нар. търсачи на изгодни сделки. Има и такива, които се възползват, за да продадат, в очакване на още по-ниски нива. В краткосрочен план е трудно да се ангажира коя сила ща надделее, но очаквам след успокояване на политическите страсти, борсата да възстанови положителното си движение“, коментира Петко Вълков, изпълнителен директор на Конкорд Асет Мениджмънт.

Брокерът на ценни книжа в Капман Ангел Хаджийски попита дали щом търговията с акциите на КТБ бе спряна, то не е ли трябвало да бъде взето решение да се спре и цялостната търговия, макар и за кратко време, заради сериозните спадове на индексите, които по негови думи е нямало кой да предотврати.

Проблеми с банковата система в страната няма. Вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) трябва да са спокойни, че ще получат парите си веднага, след като банката възстанови банковите разплащания. В ръцете на БНБ е възможността да съкрати установения тримесечен срок на специален надзор върху КТБ, ако се намери бързо нов инвеститор. Около тези послания се обединиха икономисти и експерти пред Investor.bg.

„Черен петък на БФБ. Негативните настроения на пазара, които постепенно се установяваха на пазара от началото на месеца, днес прераснаха в откровена паника. Предизвика я преустановяването на плащанията от КТБ. Всички знаем причините за спада на пазара. Нека да се опитаме да прогнозираме какво предстои.

В техническите анализите, които пиша в работата си всеки ден, разглеждах сценария за спад на SOFIX под 580 пункта, който е твърде вероятно да задълбочи корекцията към 500. Честно казано, не очаквах толкова бързо да се развие. Продължавам да вярвам, че 500 е значимо ниво на подкрепа, където натискът ще отслабне. Най-песимистичен сценарий на текущата корекция за мен е нивото от 460 пункта.

Пазарът даваше възможност да се изкарват пари и след 2007, ще продължи и след сегашните тежки времена, но ще са необходими месеци, за да се обърне отново пазарният сентимент. Може би именно през предстоящите месеци ще бъде следващият добър момент за покупка на български акции“, коментира за Investor.bg Явор Спасов*, мениджър Бизнес развитие в БенчМарк Финанс.

* Мненията има аналитичен характер и не са препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
хахаха;)) В някои страни, опитите да се опровергае това правило продължават;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
dani de vito
преди 10 години
Може да казваш на гладния че е сит до едно време ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
Xman1
преди 10 години
Винаги когато някой проблем се прикрива става още по голям проблем. Но за съжаление в България така се работи, не става въпрос само за банковата система в статистиката е същото. Проблемите нарочно се крият, за да не се създава напрежение и паника... но това води до тяхното натрупване и в един момент ще доведе до абсолютна невъзможност за решаването им. Така че вместо да се занимават да трият коментарите по форумите, да вземат да кажат истината... обаче не лъжливата истина, а истинската истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 6
deant
преди 10 години
Значи пълен шит. Проблема не е идва от говоренето. Не говоренето може да фалира банката. Проблема идва в това, че проблема на банката, трябва да бъде скрит или да бъде заметен за да няма паника. Т.е. не говоренето фалира банките, а фалирането не трябва да бъде говорено. Подозирам, че не само тази банка има проблеми, и не говоренето и непрозрачността по темата, ще изгърми много яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още