IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски и Чобанов подкрепиха действията на БНБ за КТБ

Няма непосредствена заплаха от блокиране на дейността на Министерството на икономиката и дружествата под шапката му, информират от ведомството

18:00 | 20.06.14 г.
Орешарски и Чобанов подкрепиха действията на БНБ за КТБ

Премиерът Пламен Орешарски и министърът на финансите Петър Чобанов изразиха подкрепата си за действията на Българската народна банка (БНБ) за стабилизиране и оздравяване на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това се посочва в съобщение на пресслужбата на Министерския съвет.

Припомняме, че днес Централната банка постави под специален надзор КТБ за срок от три месеца, а в банката влязоха двама квестори заради засилените тегления на средства от банката от началото на седмицата. Спрени са всички операции на финансовата институция.

По-рано днес КТБ е уведомила БНБ, че поради изчерпване на ликвидността преустановява разплащанията и всички банкови операции. Българската фондова борса прекрати търговията с акции на банката, а Комисията за финансов надзор реши да спре търговията с книжата на банката до 25 юни.

"Правителството и лично премиерът бяха и остават в тясна координация и добра комуникация с ръководството на Българската народна банка. При необходимост българското правителство ще подкрепи усилията на БНБ с всички необходими действия и ресурси", посочва се в съобщението на Министерския съвет.

Министерството на икономиката и енергетиката междувременно съобщава, че няма непосредствена заплаха от блокиране на дейността на министерството и дружествата, за които то отговаря. В съобщението се подчертава, че дружествата функционират стабилно и в нормален порядък.

Изплащането на трудовите възнаграждения на служителите в системата на икономическото министерство и държавните дружества няма да бъде нарушено, пише още в съобщението. Икономическото ведомство уточнява, че няма сметки в КТБ.

От Министерството посочват още, че дружествата под шапката му спазват правилата за деконцентриране на парични средства във финансови институции на дружества с държавно участие, които са указани в постановление на Министерски съвет от 27 май миналата година.

Според постановлението всички държавни дружества трябва да разпределят средствата си в поне четири банки. Точните суми са предмет на търговска тайна, но те не надвишават 25% концентрация в една банка, посочват от икономическото ведомство.

Припомняме, че решението за деконцентриране на парите на държавните дружества беше взето от служебното правителство на Марин Райков.

Заради ограничения в Закона за кредитните институции се спират коментарите под тази статия. Можете да изпращате мненията си по темата на info@investor.bg

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още