IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тринадесетата поредна негативна сесия на SOFIX се оказа най-лошата за периода

Борсата ще продължава да е заложник на политическите и корпоративни боричкания в държавата и в следващите месец-два, смята Гено Тонев от Юг Маркет

17:48 | 18.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тринадесетата поредна негативна сесия на SOFIX се оказа най-лошата за периода

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 1,3% в днешната сесия до 557,36 пункта при оборот от 974 хил. лв. Това е тринадесети пореден спад за индекса (предишните 12 бяха под 1%), като за периода той е загубил 7,9%. От началото на седмицата индексът е на минус 2,5%, а от началото на годината е нараснал с 13,4%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 спадна с 1,4% до 111,55 пункта, равнопретегленият BGTR30 загуби 1,6% до 410,01 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT е надолу с 1,2% до 93,70 пункта.

„Притеснението от последната седмица, породено от усещането, че държавни институции действат в нечий интерес, за кратко прерасна в лека паника (индексите спадаха с по около 2,5% - бел. ред.), но „бързата помощ“ се отзова на време, в лицето вероятно на инвеститори, близки до мажоритарите, както и може би на пенсионните фондове с оглед преоценката на портфейлите им в края на месеца“, коментира за Investor.bg Гено Тонев*, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт.

„Борсата ще продължава да е заложник на политическите и корпоративни боричкания в държавата и в следващите месец-два, докато не бъде назначено служебно правителство, което да даде информация какво е свършило сегашното от момента, в който загуби политическа подкрепа. Дотогава потенциално всеки ден би могъл да излезе наяве някакъв скандал. Вероятно в края на лятото пазарът ще се завърне към фундамента, а именно – представянето на компаниите“, допълва анализаторът.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 2,08 млн. лв., като с оборот над 100 хил. бяха Химимпорт (-4,4%) – 298 хил., Агрия Груп (+0,6%) – 268 хил., Синтетика (0%) – 200 хил. и Софарма (-3,5%) – 153 хил., следвани от три банки - КТБ (0%) – 143 хил., ПИБ (-0,2%) – 118 и ЦКБ (-4,1%) – 108.

Българската народна банка днес съобщи, че срещу подуправителя й Цветан Гунев, ръководещ управление "Банков надзор", се води досъдебно производство. Според източници на БТА той е обвинен в престъпления по служба. 

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 70 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 14/43, а при 13 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на ТК-Холд (+9,6%) и Софарма Трейдинг (+2%), а с най-силен спад са книжата на Юрий Гагарин (-12%), Холдинг Пътища (-11,8%), Синергон (-6,4%) и ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ (-6,1%).

Акциите на Холдинг Пътища вчера се сринаха с 55% до 0,034 лв. след новината за обявяването му в несъстоятелност

При по-нисък оборот спадове от над 5% има при Слънце Стара Загора – Табак (-11,4%), Златен лев Холдинг (-10,3%), ЦБА Асет Мениджмънт (-10%), Арома (-9,9%), Топливо (-8,8%),  Доверие (-6,8%), Спарки Елтос (-5,2%), Евроинс (-5,2%), Хидравлични елементи и системи (-6,6%), Холдинг Варна (-5,8%) и Зърнени Храни България (-5,5%).

Книжата на Елхим Искра от днес се търгуват без право на участие в увеличението на капитала и без право на дивидент, в резултат на което цената им спадна с 51%.

Емисията на Корадо ще бъде в един транш най-вероятно през есента. От посредника по увеличението на капитала очакват интерес не само от институционални инвеститори, но и от частни лица и по-малки дружества.

Търговската платформа на БФБ ще предлага нови функционалности от 1 декември. С Xetra 15.0 се въвеждат лимити на ниво подгрупа, мини аукциони и прекъсвания за ликвидност.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 7
dakl
преди 10 години
Стана като природен закон обстоятелството , че всяко поевяване на политическия хоризонт на фигурата на Б.Б. носочва винаги БФБ към тежки спадове и обрича миноритарните акционери на финансов погром!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още