IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ключовият фактор за инвеститорите на БФБ е политическият

Пазарните участници изчакват, като по-скоро умуват какво да се купи, отколкото да се излиза от позиции, смята Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

18:30 | 17.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ключовият фактор за инвеститорите на БФБ е политическият

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 0,6% в днешната сесия до 564,71 пункта при оборот от 929 хил. лв. Това е дванадесети пореден спад за индекса, като за периода той е загубил 6,7%. От началото на седмицата индексът е на минус 1,5%, а от началото на годината е нараснал с 14,9%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 спадна с 0,6% до 113,17 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,4% до 416,80 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT прибави 0,2% до 94,80 пункта.

„Днес нямаше сериозни обеми при повечето ликвидни акции. Видяхме натиск при Химимпорт и ЦКБ заради затваряне на позиции. Разбунването на духовете около КТБ очевидно не притеснява инвеститорите, които не виждат риск за банковия сектор. Инвеститорите при КТБ освен това са предимно дългосрочни. Ключовият фактор за 90% от пазарните участници е политическият. Инвеститорите изчакват, като по-скоро умуват какво да се купи, отколкото да се излиза от позиции“, коментира за Investor.bg Цветослав Цачев*, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД.

"Икономическата ситуация е по-добра от миналата година, но има накъде да се подобрява. Тя е още един фактор за изчакване. Украйна, разбира се, също е фактор, но не основен, като изключим някои конкретни компании. Като цяло всички тези фактори дават основания на купувачите да искат по-добри цени. Случва се една нормална временна корекция. Потенциален катализатор за връщане към плавния растеж е обявяването на конкретна дата за избори и назначаването на служебен кабинет", допълва анализаторът.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 1,36 млн. лв., като с оборот над 50 хил. бяха Химимпорт (-0,7%) – 606 хил., Агрия Груп (-2,9%) – 169 хил., ЦКБ (-1,2%) – 98 хил., Монбат (-2,2%) – 87 хил., Унипак (-1%) – 85 хил. и Адванс Терафонд АДСИЦ (-0,2%) – 52 хил.

"При Агрия може би се проявяват очаквания за по-слаби резултати с оглед на затруднения с реколтата, породени от проливните дъждове", коментира Цачев.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 51 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 11/30, а при 10 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Българска роза-Севтополис (+2,9%), а с най-силен спад са книжата на Еврохолд (-3,4%), Агрия (-2,9%) и Зърнени Храни България (-2,8%).

С решение на СД от вчера Софарма стартира процедура по вливане на Българска роза – Севтополис. Консултант за процедурата по преобразуване е ИП Елана Трейдинг. Акциите на Софарма отстъпиха с 1,1%.

Застрахователният подхолдинг на Еврохолд – Евроинс Иншурънс Груп, отчете спад от 20,1% на премийния приход през май на годишна база до 11,392 млн. евро. Автомобилният подхолдинг на компанията пък отчете 31% ръст на продажбите през май на годишна база.  

Жилищните компенсаторни записи 
BLKB/GKZ поскъпнаха с 11% до 50 ст. за 1 лв. номинал. Компенсаторните записи BLKD/KZ останаха без изменение на същата цена, а поименните компенсационни бонове BLKC/PKB се понижиха с 1,5% до 60 ст. за брой.

Акциите на Холдинг Пътища се сринаха с 55% до 0,034 лв. за брой след новината за обявяването му в несъстоятелност

Книжата на КТБ са без промяна на ниво от 86,50 лв. за брой. БНБ обяви, че банката е с висока ликвидност и функционира нормално, като призова за отговорно публично говорене и въздържане от непремерени внушения.

Акциите на Булгартабак се повишиха с 2,6% до 80 лв. за ценна книга. Днес от холдинга още веднъж декларираха, че той и неговите дъщерни дружества нямат кредитни задължения към КТБ към настоящия момент, като всички кредити, които са ползвани преди пълното им погасяване, са обслужвани коректно. 

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още