IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ниските цени на родните акции не са достатъчно условие за възходящ пазар

Инвеститорите искат да виждат и положителни перспективи, каквито няма въпреки все по-благоприятната външна среда, посочва Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

19:04 | 16.06.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ниските цени на родните акции не са достатъчно условие за възходящ пазар

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 0,6% в днешната сесия до 568,24 пункта при оборот от 679 хил. лв. Това е единадесети пореден спад за индекса, като за периода той е загубил 6,1%. От началото на годината SOFIX е нараснал с 15,6%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 загуби 0,9% до 113,83 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,4% до 418,48 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT спадна с 0,7% до 94,59 пункта.

„Икономиката продължава да е в застой, липсват необходимите реформи, които да стимулират растежа, инвестиционният климат се влошава, затова липсват и чуждестранни инвестиции, а безработицата продължава да е все така висока. Всичко това е факт и то при все по-благоприятна външна среда. Това ни каза кредитната агенция Standard and Poor’s с очакваното от мнозина специалисти намаляване на кредитния рейтинг от петък. Инвеститорите на БФБ са наясно с тези неща и неслучайно борсата не намира сили вече няколко месеца да продължи пътя си нагоре, дори се случва точно обратното. Ниските цени на родните акции не са достатъчно условие за възходящ пазар, тъй като инвеститорите искат да виждат и положителни перспективи. Допълнителен негативен момент в последно време е корпоративната война, която засяга няколко ключови публични дружества", коментира за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

"Купувачите отново са тези, които диктуват условията за сключване на сделки, като в момента склонните към по-нисък риск борсови играчи намаляват експозицията си към БФБ, докато по-дългосрочни и по-толерантни към риск играчи се възползват от възможността да трупат пакети от акции на по-ниски цени. Задаващите се предсрочни парламентарни избори удариха сериозно по цените на компенсаторните инструменти, които едва днес отчетоха малко по-висок интерес от страна на купувачите. Изключително любопитен е големият ценови диференциал между записите и боновете за земеделска земя, който се отвори през последните няколко сесии, въпреки че законово функционалността им беше почти изравнена. От политическата криза единствените печеливши май ще се окажат акциите на ЕРП-тата и ЕСП-тата, които бяха подложени на много сериозен популистки натиск от страна на отиващия си състав на държавното управление", отбелязва анализаторът.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 1,035 млн. лв., като с най-голям оборот бяха ПИБ (0%) – 228 хил., Химимпорт (-1,4%) – 177 хил. и Монбат (0%) – 98 хил.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 49 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 8/35, а при 6 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Енерго-Про Продажби (+3,9%), а с най-силен спад са книжата на Евроинс (-9,1%), Петрол (-6,8%) и ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ (-3,2%).

Премийният приход на Евроинс през май е спаднал със 7,5% на годишна база до 2,733 млн. евро. За първите пет месеца на годината приходът се е повишил с 4,3% на годишна база до 15,022 млн. евро.

Акциите на Еврохолд отстъпиха с 1% до 0,99 лв. за брой. Застрахователният подхолдинг на компанията – Евроинс Иншурънс Груп, отчита спад от 20,1% на премийния приход през май на годишна база до 11,392 млн. евро. Автомобилният подхолдинг на компанията пък отчита 31% ръст на продажбите през май на годишна база.  

Книжата на Адванс Терафонд се понижиха с 1,2% до 2,30 лв. за брой. Портфейлът на фонда е намалял с 3 525 дка през май. АДСИЦ-ът е купил 1 576 дка през миналия месец при средна цена от 796 лв./дка, а е продал 5 101 дка при средна цена от 1 127 лв./дка.

Акциите на Софарма отстъпиха с 0,5% до 4,35 лв. за брой. На днешното си заседание Съветът на директорите на дружеството е взел решение за започване на процедура по преобразуване чрез вливане на Българска роза-Севтополис АД в  Софарма АД. ИП Елана Трейдинг АД е избран за консултант във връзка с осъществяване на процедурата по преобразуване. Книжата на Българска роза-Севтополис се понижиха с 1,2% до 1,69 лв. за брой.

Акциите на КТБ са на практика без промяна (-0,03%) на ниво от 86,50 лв. за брой. От Булгартабак днес заявиха, че нямат кредити към КТБ и че тютюневият холдинг е в процес на закриване на всички свои сметки в банката.

КТБ попадна във фокуса на общественото внимание в петък, когато се проведе спецакция в бизнес сградата на "Цар Борис III", където се помещават офисите на TV7, News7 и офисиот Корпоративна търговска банка. От прокуратурата уточниха, че не са извършвани претърсвания на сгради на банкови институции и офиси на медии, а само на офиси на търговски дружества, регистрирани на адреса.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Пазарът си е ОК. Има и свестни компании. След скокът в началото на годината и цените са на оптимални нива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Ами без да съм специалист и съдейки по себе си, просто е все по-трудно да намеря на нашия пазар компания, в която да инвестирам. Да има доказано добър мениджмънт, чиято основна цел не е да излъже и обере акционерите, да има някакво реално производство или ноу хау и стабилен ръст, да има дивидентна политика.. еми няма такава почти.Или са някакви кухи компании без никакъв реален актив, прелилващи от пусто в празно, или са почти частна собственост на някой тарикат ( Божков, Василев..) който само мести парите от левия джоб в десния и прави каквото си иска с цената и отчета или са някакви инфраструктурни компании които зависят силно от държавата еми не щаСлед като гризнах дръвцето с привилегировани акции на Енемона ( предвид че по договор се дължи дивидент и са на дружество, което беше син чип по това време ... и пак гринзахме дръвцето) е не мерси. Имам си едни акцийки дето до момента не са ме разочаровали и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
ПИЧ
преди 10 години
Много изостана Българския индекс Софикс наистина, а оттук и целия пазар. Дори сравнено със цените в източна европа, където достигнаха 70% от предкризисните ниваДа не говорим за индексите в Стара европа, знаете Dax стигна над 10 000 пунктаВярно е че политиците пречат на пазара, но те никога няма да се оправят и все ще търсят места откъдето да крадат. В този смисъл пазара би трябвало да ги игнорира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още