IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсата отстъпва място на политиката, но и на футбола

Политическият риск е факторът, който разваля плановете на компаниите и прогнозите на анализаторите, посочва Петър Василев от Алфа Асет Мениджмънт

18:11 | 13.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсата отстъпва място на политиката, но и на футбола

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 0,5% в петъчната сесия до 571,82 пункта при оборот от едва 111 хил. лв. ден след откриването на Световното първенство по футбол в Бразилия.

Това е десети пореден спад за индекса, като за периода той е загубил 5,5%. За седмицата SOFIX е на минус 2,2%, а от началото на годината е нараснал със 16,3%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 спадна с 0,7% до 114,84 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,4% до 420,28 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT се покачи с 0,5% до 95,29 пункта.

„През следващите седмици вероятно вниманието на повечето играчи ще е насочено не толкова към борсовите терминали, където не се очакват кой знае какви събития, колкото към политическия тепих, където ври и кипи. Именно неизмеримия политически риск е факторът, който разваля най-много както бъдещите планове на компаниите, така и прогнозите на анализаторите. Затова и вероятно обемите ще са ниски, а движенията – минимални, макар че при компаниите, зависещи в по-голяма степен от политическите ветрове, може да сме свидетели и на по-сериозни спадове.

Не трябва да забравяме и че през следващия месец светът ще е основно футбол и дори и хората, които не се интересуват кой знае колко от политика, ще предпочетат малкия екран пред борсовия такъв. А за спекулантите залагането на футболни мачове може да донесе повече адреналин (а и пари) от участието на БФБ“, коментира за Investor.bg Петър Василев*, портфолио мениджър в Алфа Асет Мениджмънт.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 229 хил. лв., като с оборот над 20 хил. лв. бяха само Булгартабак (-5,8%) – 32 хил., Химимпорт (-1,9%) – 30 хил. и ЦКБ (-2,2%) – 27 хил.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 41 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 10/26, а при 5 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Адванс Терафонд АДСИЦ (+2,5%), а с най-силен спад след Булгартабак са книжата на Проучване и добив на нефт и газ (-2,4%).

Вчера книжата на Булгартабак се повишиха с 1,2% до 85 лв. за бройМиноритарният акционер Миролио поиска холдингът да разпредели дивидент от около 11 лв. на акция, като предлага и пълна подмяна на Съвета на директорите и назначаване на контрольор. 

Книжата на Проучване и добив на нефт и газ останаха без изменение вчера на ниво от 10,37 лв. за акция. Дружеството получи 35-годишна концесия за експлоатация на откритото от него газокондензатно находище в общините Кнежа и Искър.

Акциите на ЧЕЗ Разпределение отстъпиха с 0,7%. Вчера те поскъпнаха с 4,1%. Общото събрание на дружеството, проведено вчера, гласува за 250 лв. дивидент на акция и сплит от 1/10. Компанията ще финансира по-голямата част от дивидента със средства от неразпределената си печалба.

Складова техника разпредели по 0,45 лв. дивидент на акция за 2013 г. Общата сума за дивиденти е 127 хил. лв., което представлява 54% от печалбата на компанията за миналата година. Дружеството не е ликвидно, след като 98% от акциите се държат от Фаворит холд АД (66,12%) и Албена инвест холдинг АД (31,88%). Последната сделка на БФБ е отпреди година.

КФН потвърди проспект за облигации на Ризърв Кепитал АДСИЦ, но отказа потвърждение на такъв на Топлофикация – ВТ АД.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още